Οικονομία

Τι σημαίνει ένα lockdown στην οικονομία – Πότε πληρώνεται ο ΕΝΦΙΑ

21.09.2020 | 08:27

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Τα Νέα», Μαρία Βουργάνα, για το κόστος που μπορεί να έχει στην οικονομία ένα lockdown, αλλά και για την επιστρεπτέα προκαταβολή και τον ΕΝΦΙΑ.

Ένα ενδεχόμενο 15ήμερο lockdown θα έχει κόστος στην οικονομία 600.000.000 ευρώ, σύμφωνα με την κυρία Βουργάνα. Οι κλάδοι της εστίασης και του λιανεμπορίου έχουν «γονατίσει», ενώ όλες οι επιχειρήσεις ζορίζονται αρκετά.

Τελειώνει σήμερα ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής 3. Στον τέταρτο κύκλο, προβλέπεται το χάρισμα ενός μέρους της επιστρεπτέας στους πληγέντες από την κακοκαιρία Ιανός, ενώ αναστέλλονται και οι πληρωμές μέχρι το τέλος Απριλίου του 2021.

Όλα τα χρέη του κορωνοϊού θα μπορούν να πληρωθούν σε 12 άτοκες ή 24 χαμηλού επιτοκίου δόσεις.

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στους προσωπικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων στο taxis, στις 15 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο έχουν ανακοινωθεί δύο έκτακτα μέτρα με βάση τα οποία, εξαιρούνται από την καταβολή ΕΝΦΙΑ, οι κάτοικοι 28 ακριτικών νησιών, ενώ με απόφαση του ΣτΕ, άλλαξαν οι αντικειμενικές αξίες σε 16 περιοχές.

Έκπτωση 50% δικαιούνται οι ευπαθείς ομάδες με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Ο ΕΝΦΙΑ λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, ωστόσο εξετάζεται το ενδεχόμενο η πρώτη δόση να πληρωθεί μαζί με τη δεύτερη στο τέλος Οκτωβρίου.

Οικονομία