Οικονομία

Ιανός: O νέος οικονομικός «πονοκέφαλος» – Μαραβέγιας στο MEGA

20.09.2020 | 07:52 Eνσωμάτωση

Εκτός από τα ζητήματα των καταστροφών και των απωλειών ανθρώπινων ζωών, η κακοκαιρία «Ιανός» έρχεται να προσθέσει και νέα προβλήματα στην δοκιμαζόμενη οικονομία.

Ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Πανεπιστημίου Αθηνών Ναπολέων Μαραβέγιας μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» σχολίασε πως πρόκειται για μια πολύ κακή συγκυρία για την ελληνική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά. Η κυβέρνηση έχει δαπανήσει ήδη πολύ μεγάλα ποσά για την αντιμετώπιση της ύφεσης και τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε μια έκτακτη κατάσταση για την οποία ακόμη δεν γνωρίζουμε την έκταση των ζημιών.

Αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα νωρίτερα στο MEGA σύμφωνα με τον οποίο με εντολή του πρωθυπουργού θα επιδοτηθεί ο ΕΛΓΑ για να αποζημιώσει τους αγρότες για τις ζημιές.

«Τα πράγματα συνεπώς είναι οριακά και η βοήθεια της ΕΕ με το Ταμείο Ανάκαμψης και με άλλα προγράμματα θα πρέπει να είναι πολύτιμη» είπε.

Ο κ. Mαραβέγιας ρωτήθηκε εξάλλου κατά πόσο θα αντέξει η οικονομία ένα πιθανό «lockdown» λόγω κορωνοϊού.

Όπως είπε, «ο κράτος έχει δαπανήσει πολύ μεγάλα ποσά και ευτυχώς δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή δημοσιονομικοί περιορισμοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο οποιαδήποτε κυβέρνηση όσο και να προσπαθεί δεν μπορεί να καλύψει πλήρως όλη αυτή τη ζημιά με τέτοια ύφεση και ανεργία.

Σημείωσε δε πως το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής στο δυσμενές σενάριο του προβλέπει ύφεση έως και 10-11% για το 2020.

Κάτι τέτοιο θα σημάνει την περαιτέρω ένταση της ανεργίας και των προβλημάτων ιδίως των μικρών επιχειρήσεων.

Την εκπομπή απασχόλησαν και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τα θέματα της τηλεργασίας. 

Το θέμα σχολίασαν η εργατολόγος, Μάρλεν Ασημακοπούλου και η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα.