Πολιτική

Πανδημία και προσφυγικό: Βούλτεψη-Δρίτσας-Νικολάου στο MEGA

18.09.2020 | 09:33 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν η βουλευτής της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, ο πρώη υπουργός και νυν βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος για τα φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας, την πανδημία και το προσφυγικό.

Για τις φήμες που κυκλοφορούν περί γενικού λοκντάουν, η κυρία Βούλτεψη υποστήριξε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα παρακολουθούνται και πως η κυβέρνηση συζητά με τους ειδικούς για τη λήψη περαιτέρω μέτρων εάν κριθεί απαραίτητο. Ωστόσο δεν επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε τις φήμες.

Από την πλευρά του ο κ. Βίτσας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν προετοιμάστηκε κατάλληλα και την χαρακτήρισε «κουφή».

«Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται τον τελευταίο καιρό δείχνει ότι τα συγχαρητήρια που έδινε η κυβέρνηση στον εαυτό της δεν ήταν σωστά», είπε χαρακτηριστικά και πρότεινε μια σειρά μέτρων για τα σχολεία που έπρεπε να έχουν ληφθεί (λιγότερα παιδιά στις τάξεις, αξιοποίηση αιθουσών, προσλήψεις εκπαιδευτικών). «Σε όλα έχουμε πρόβλημα», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε και ο κ. Νικολάου λέγοντας πως ο ελληνικός λαός κέρδισε πολύ χρόνο και με μεγάλες θυσίες, αλλά ο χρόνος αυτός δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση όπως θα έπρεπε.

Υποστήριξε πως το δεύτερο κύμα κορωνοϊού προκλήθηκε από το άνοιγμα του τουρισμού και από την ελαστικοποίηση των μέτρων.

Για το ζήτημα του προσφυγικού και με αφορμή μια πρόσφατη ανάρτηση του Αντώνη Λιάκου, ο κ. Βίτσας χαρακτήρισε προσωπικά υπεύθυνο το κ. Χρυσοχοΐδη για την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια και υποστήριξε πως έπρεπε να τους έχει μεταφέρει στην ενδοχώρα. Όχι σε κλειστά κέντρα, αλλά σε δομές φιλοξενίας, ξενοδοχεία και σπίτια.

Η κυρία Βούλτεψη με τη σειρά της, ανέδειξε το γεγονός ότι η Ελλάδα το τελευταίο οχτάμηνο ήρθε αντιμέτωπη με πολλά μέτωπα και προκλήσεις. Για εκείνη η πηγή του κακού όσον αφορά το ζήτημα του προσφυγικού, είναι το «γενικό προσκλητήριο» που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι προσφυγικές ροές που πέρασαν στην Ευρώπη τότε δεν είχαν καμία σχέση με τον πόλεμο στη Συρία.

Η Μόρια, όπως υποστήριξε, όταν δημιουργήθηκε ήταν κέντρο καταγραφής των ανθρώπων που έφταναν και επρόκειτο να μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Από τότε, πολλές φορές έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές μέσα στη δομή.

Όσο παραμένει σε ισχύ ο κανονισμός του Δουβλίνου, το πρόβλημα θα διαιωνίζεται, τόνισε ο κ. Νικολάου.

Αυτό που πρέπει να γίνει σήμερα, είναι να κλείσει η Μόρια και όλα τα ΚΥΤ των νησιών, να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα όπου θα πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα για να μεταβούν στον τελικό προορισμό τους.