Ελλάδα

Με αποστάσεις, μάσκες και αντισηπτικά η έναρξη της σχολικής χρονιάς

12.09.2020 | 19:04

Πριν ανοίξουν τα σχολεία πάντως έχουμε ήδη 20 κρούσματα κορωνοϊού σε εκπαιδευτικούς, γιαυτό και οι προετοιμασίες για τα μέτρα προφύλαξης είναι πυρετώδεις. Πάμε λοιπόν να δούμε την εικόνα που θα αντικρίσουν οι μαθητές σε 1 ημέρα από τώρα. Τις σακούλες με τα βιβλία, την μάσκα και τα αντισηπτικά που θα τους περιμένουν πάνω στα θρανία, αλλά και ένα σχολείο στην Ραφήνα στο οποίο θα δούμε πρωτόγνωρες εικόνες. Ανάμεσα στα θρανία που θα κάθονται οι μαθητές έχει τοποθετηθεί προστατευτικό πλέξι γκλας.

Μεταφέρουν θρανία, ψάχνουν κενές καρέκλες σε αποθήκες και απολυμαίνουν με κάθε τρόπο διδακτικές αίθουσες και κοινόχρηστους χώρους. Τα σχολεία έχουν πατήσει γκάζι ώστε να είναι όλα έτοιμα πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι τη Δευτέρα.

Με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών, δάσκαλοι και καθηγητές εργάζονται πυρετωδώς για να ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας ενάντια στη διασπορά του κορονοϊού στις σχολικές και μαθητικές κοινότητες. Με όσα… λιγοστά μέσα διαθέτουν ψάχνουν λύσεις ώστε να διαμορφώσουν τις αίθουσες τηρώντας τις προβλεπόμενες, ανά μαθητή, αποστάσεις.

Εντατικές προσπάθειες ώστε να τηρηθούν όλα τα μέτρα προφύλαξης σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ καταβάλλουν και οι Δήμοι της χώρας με κάποιους να προχωρούν ένα βήμα πιο μπροστά όπως ο δήμος Ραφήνας Πικερμίου που τοποθέτησε πλέξι γκλας στα θρανία των τάξεων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα διάφανα διαχωριστικά καλύπτουν τόσο τα θρανία όσο και τη θέση κάθε μαθητή, παρέχοντας ασφάλεια και διατηρώντας την οπτική επαφή μεταξύ των παιδιών.

Αν και η καθαριότητα γίνεται με προσλήψεις τις τελευταίας στιγμής, οι περισσότεροι δήμοι έχουν απολυμάνει τα σχολικά κτίρια ενώ έχουν φροντίσει και για την ύπαρξη αντισηπτικών για τα χέρια.

Σε δημοτικά σχολεία, γυμνάσει και λύκεια έχει ληφθεί ειδική μέριμνα και για τη δημιουργία ενός χώρου διαχείρισης των ύποπτων περιστατικών για κορωνοϊο.

Χώρος διαχείρισης ύποπτων περιστατικών; Βεβαίως υπάρχει, έχει διαμορφωθεί με αντισηπτικά. Τώρα αν μας φέρει κάτι επιπλέον ο Δήμος θα το δούμε στη πορεία, ειδάλλως εμείς.

Η αντιστροφή μέτρηση για το άνοιγμα των σχολείων έχει ήδη ξεκινήσει με τη Δευτέρα να αποτελεί crash test καθώς γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια διαφορετική πραγματικότητα.

Ελλάδα