Ελλάδα

Μόρια: Εικόνες ντροπής μετά την καταστροφή – Σε νεκροταφεία κοιμούνται οι πρόσφυγες

10.09.2020 | 17:04

Οι εικόνες που καταγράφει η κάμερα του MEGA αποτυπώνουν τη νέα θλιβερή πραγματικότητα στη Λέσβο. Μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του ΚΥΤ στη Μόρια, χιλιάδες άνθρωποι, οικογένειες με μικρά παιδιά, κοιμούνται σε δρόμους, ακόμα και μέσα σε νεκροταφείο.

Γονείς και παιδιά, άτομα κάθε ηλικίας, αδυνατούν πλέον να καλύψουν ακόμα και τις βασικές τους ανάγκες. Μόνοι, αβοήθητοι και απελπισμένοι.

Κοιμήθηκαν σε νεκροταφείο

Διάσπαρτοι στους δρόμους της Λέσβου διανυκτέρευσαν οι πρόσφυγες της Μόριας, οι οποίοι βρέθηκαν αβοήθητοι μετά της ξέσπασμα της μεγάλης φωτιάς η οποία διέλυσε ολοσχερώς το ΚΥΤ.

Στους δρόμους, τα δάση ακόμα και σε νεκροταφεία, οι πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά βρήκαν μια γωνία να ξεκουραστούν το βράδυ, έχοντας μαζί όσα προσωπικά αντικείμενα κατάφεραν να σώσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρόσφυγες κατέφυγαν στο κοιμητήριο που βρίσκεται κοντά στον καταυλισμό, επειδή έχει πόσιμο νερό.

Στο σημείο βρίσκονται πλέον αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα είσοδος το βράδυ στο νεκροταφείο.

Στο κοιμητήριο που κατέφυγαν οι πρόσφυγες, βρίσκεται περίπου ένα 

Οι αποστάσεις ασφαλείας είναι αδύνατον να τηρηθούν. Μέσα σε αυτό το πλήθος ίσως βρίσκονται και τα άτομα που είχαν διαγνωστεί θετικά στον κορωνοϊό και μετά τη φωτιά χάθηκαν τα ίχνη τους. Η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου και το νησί παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Έκαψαν ό,τι απέμεινε στο ΚΥΤ της Μόριας 

Οι κάτοικοι δηλώνουν ανάστατοι και φοβισμένοι από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Στήνουν οδοφράγματα για να μην αρχίσει η ανακατασκευή του Κέντρου Υποδοχής.

Την ίδια ώρα, κάποιοι ολοκλήρωναν το έργο καταστροφής στη Μόρια με νέες φωτιές.

Αφίξεις ασυνόδευτων στη Θεσσαλονίκη

Από το νησί, το τελευταίο 24ωρο έφυγαν μόνο τα 406 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Με τρεις πτήσεις έφτασαν στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης και από εκεί πήραν τον δρόμο για δομές φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι σκέψεις για την επόμενη μέρα

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι οι 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες της Μόριας δε θα φύγουν από το νησί. Σε πρώτη φάση 1.000 άτομα θα φιλοξενηθούν στο Blue Star Chios που έδεσε το πρωί στο νησί και άλλα 1.000 άτομα σε αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού που πήραν σήμα να πλεύσουν στο νησί.

Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στη δημιουργία νέας κλειστής δομής στο νησί παρά τις αντιδράσεις. Αναγνωρίζεται ότι η επίλυση του προβλήματος δε θα είναι θέμα μιας νύχτας, ωστόσο όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα γίνει προσπάθεια ώστε η κατάσταση να παρουσιάζει βελτίωση μέρα με τη μέρα.

Νέα φωτιά στη Μόρια

Νέα φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια.

Η φωτιά καίει σημείο που βρίσκονται σκηνές και δεν είχε καεί μέχρι σήμερα από τις φωτιές της Τετάρτης και της Τρίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά ξέσπασε έξω από το ΚΥΤ στις λιγοστές σκηνές που είχαν απομείνει όρθιες εκτός του χώρου.

Τις τελευταίες τρεις μέρες έχουν σημειωθεί συνολικά έξι φωτιές, τόσο εντός του ΚΥΤ όσο και περιμετρικά από αυτό, με αποτέλεσμα να καταστραφούν παντελώς οι εγκαταστάσεις.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στο σημείο, μόλις σήμερα το πρωί έφτασαν αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες περιπολούν και προσπαθούν να εξομαλύνουν την κατάσταση.

Το μαρτύριο των προσφύγων συνεχίζεται, οι εικόνες που προσβάλλουν τη χώρα διαδέχονται η μία την άλλη και το επόμενο διάστημα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ελλάδα