Οικονομία

Κουρμούσης στο MEGA: Δεν υπάρχει σκέψη παράτασης για το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ

09.09.2020 | 08:04 Eνσωμάτωση

Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις διαδικασίες υπαγωγής στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ.  

Όπως τόνισε ο κ. Κουρμούσης μιλώντας στους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη, είναι μεγάλο το ενδιαφέρον των δανειοληπτών για την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα, σημειώνοντας πως έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι στιγμής πάνω από 60.000 αιτήσεις. 

Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα, δικαιούχοι είναι όσοι έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς και όσοι έχουν συγγενικό πρόσωπο α’ βαθμού, ώστε να θεωρηθεί η οικογένεια πληττόμενη και να υπαχθεί στο πρόγραμμα. 

«Δεν υπάρχει σκέψη για παράταση της προθεσμίας λήξης. Έχουμε ακόμα σχεδόν ένα μήνα μέχρι την ολοκλήρωση της προθεσμίας και η διαδικασία παίρνει μόλις λίγα λεπτά» πρόσθεσε ο κ. Κουρμούσης. 

Ο κ. Κουρμούσης αναφέρθηκε και στον έλεγχο που κάνει το κράτος για την ορθότητα της αίτησης, σημειώνοντας πως ελέγχονται όλα τα μέλη της οικογένειας. «Γίνονται ηλεκτρονικοί έλεγχοι σε Ελλάδα και εξωτερικό» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. 

Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους τόνισε πως η εκταμίευση των χρημάτων γίνεται άμεσα, από τον Οκτώβριο έως τον Ιανουάριο ανάλογα με την κατηγορία των δικαιούχων και πως το πρόγραμμα έχει διάρκεια 9 μήνες.  

Νέος Πτωχευτικός κώδικας

Παράλληλα, ο κ. Κουρμούσης αναφέρθηκε και στο νέο Πτωχευτικό Κώδικα, ο οποίος έχει τεθεί σε διαβούλευση και θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2021. 

Όπως τόνισε ο νέος νόμος περιλαμβάνει τρεις άξονες για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους: την πρόληψη, τη ρύθμιση και την πτώχευση. 

Σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση, θα παρέχεται η δυνατότητα για ρύθμιση χρεών έως και σε 20 έτη, ενώ αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, θα γίνεται πτώχευση με παράλληλη ρευστοποίηση της περιουσίας του.