Πολιτική

Νέες πολεμικές απειλές σε βάρος της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Ερντογάν

05.09.2020 | 19:01 Eνσωμάτωση

Σε νέες απειλές κατά της Ελλάδας, αλλά χωρίς να την κατονομάσει προχώρησε ο Τούρκος Πρόεδρος, τονίζοντας πως όσοι επιτέθηκαν στην χώρα του, βρέθηκαν στο χώμα ή στη θάλασσα. Από την πλευρά του ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ μετά το φιάσκο περί συμφωνίας για τεχνικές συνομιλίες, αναδιπλώθηκε και κατέθεσε το νέο σχέδιο για την αποκλιμάκωση της έντασης, με την Ελλάδα να δίνει απάντηση ότι δεν είναι ικανοποιημένη από τις προτάσεις. 

Νέες πολεμικές απειλές από τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο μέχρι χθες υπερασπιστής του διαλόγου σήμερα εμφανίστηκε αποφασισμένος ακόμα και για πόλεμο.

«Είτε θα καταλάβουν με τη γλώσσα της πολιτικής και της διπλωματίας, είτε θα καταλάβουν με τις πικρές εμπειρίες που θα ζήσουν στο πεδίο της μάχης.»

Λίγες ώρες νωρίτερα σε ανοιχτη ακροαση από το κινητο που κρατουσε ο υπουργος αμυνας Χουλουσι Ακαρ, ο Τούρκος Πρόεδρος προχώρησε σε μία θρασύτατη αναφορά στα γεγονότα του 1922.

«Αυτοί που στόχευσαν την τουρκική σημαία και την προσευχή μας, όταν έψαχναν τρόπο να βγουν από αυτή την πίεση εκτέλεσαν τρεις πρωθυπουργούς, δυο υπουργούς και έναν αρχιστράτηγο. Ευχόμαστε να μην κάνουν το ίδιο λάθος σήμερα και να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα»

Διπλωματικός «πυρετός» 

Μετά από το φιάσκο με τις δηλώσεις του περί έναρξης διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπερκ επικοινώνησε με τους υπουργούς Εξωτερικών των δυο χωρών στους οποίους κατέθεσε την πρότασή του για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο Γενς Στολντεμπργκ προτείνει:

-Να αποσυρθουν οι ναυτικες δυναμεις των δυο χωρων

-Να υπαρξει κοινη ανακοινωση για σεβασμο των κυριαρχικων δικαιωματων της κάθε χωρας

-Την αμεση εναρξη διαλογου

Ο Νίκος Δένδιας απάντησε ότι:

Η Ελλάδα απαιτεί τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας καθώς και την άμεση απόσυρση του τουρκικού ερευνητικού από την ελληνική υφαλοκρυπίδα.

-Η ελληνική πλευρά θα απαντήσει στις προτάσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ την Δευτέρα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα δεν έχει μείνει πλήρως ικανοποιημένη και κρατά κάποιες επιφυλάξεις. 

-Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ξεκινά και αυτός με την σειρά του προσπάθειες για την αποκατάσταση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Μάλιστα έχει προτείνει την σύσταση επιτροπής στην οποία θα συζητηθούν όλα τα θέματα με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης.