Πολιτική

Δημοσκόπηση «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο»: Στο 17% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου

05.09.2020 | 14:08 Eνσωμάτωση

Προβάδισμα 17 μονάδων για τη Νέα Δημοκρατία δίνει η δημοσκόπηση της GPO για «Tα ΝΕΑ», η πρώτη δημοσκόπηση του φθινοπώρου.

Με βάση το δημοψήφισμα οι πολίτες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, των ελληνοτουρκικών και της οικονομίας.

Eιδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 39,5% έναντι 22,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτο κόμμα είναι το Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 7%, στην τέταρτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ με ποσοστό 5,2% και ακολουθούν Ελληνική Λύση στο 3,5% και το ΜεΡΑ25 στο 2,5%.

Παράλληλα οι πολίτες κρίνουν σε ποσοστό 52,3% ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει ποσοστό 26,2%.

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και στο ερώτημα πόσο πιθανό θεωρείτε το ενδεχόμενο σοβαρού επεισοδίου με την Τουρκία το προσεχές διάστημα, το 63,7% απαντά «πολύ και αρκετά» με το 34,5% να απαντά «λίγο και καθόλου».

Το 69,8% τάσσεται υπέρ της επιδίωξης έναρξης διαλόγου με την Τουρκία για αποκλιμάκωση της έντασης ενώ μοιρασμένες είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα αν η Ελλάδα πρέπει να κάνει χρήση στρατιωτικών μέσων για να αντιμετωπίσει την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα (49,2% απαντά «ναι και μάλλον ναι» και 47,1% απαντά «όχι και μάλλον όχι»).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απάντηση των ερωτηθέντων για το άνοιγμα των σχολείων.