Πολιτική

Οι Τούρκοι βάζουν στο παιχνίδι της Αν. Μεσογείου την Ρωσία

03.09.2020 | 20:14 Eνσωμάτωση

Περιπλέκεται επικίνδυνα η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο μετά από την απόφαση της Τουρκίας να μπει μπροστά και να εκμεταλλευθεί δυο ασκήσεις των Ρώσων με πυρά σε περιοχές που επιχειρούν παράνομα τα Oruc Reis και Barbaros. Η Λευκωσία απάντησε με δική της Navtex καρφώνοντας και τη Μόσχα για την τακτική της ενώ αναλυτές επισημαίνουν πως πλέον μπαίνουν σε σοβαρό κίνδυνο οι ισορροπίες στους κόλπους του ΝΑΤΟ. 

Καζάνι που βράζει η Ανατολική Μεσόγειος καθώς η Τουρκία με δύο NAVTEX προσπαθεί να εκμεταλλευθεί δύο ασκήσεις των Ρώσων με πυρά, προκειμένου να δείξει ότι αυτή ελέγχει την περιοχή.

Όπως φαίνεται και στον σχετικό χάρτη η υδρογραφική υπηρεσία της Τουρκίας δέσμευσε για ασκήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού δύο περιοχές κοντά σε εκείνες που κινούνται το Ορούτς Ρέις και το Μπαρμπαρός. Εκείνη όμως κοντά στο Μπαρμπαρός είναι σε περιοχή Κυπριακής δικαιοδοσίας…

Το παιχνίδι με τις Navtex

H Κύπρος, την οποία θα επισκεφθεί την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, αντέδρασε εκδίδοντας Navtex στην οποία επισημαίνεται ότι η αντίστοιχη τουρκική δεν εκδόθηκε σε συντονισμό και συνεννόηση με τις αρμόδιες Κυπριακες αρχές καρφώνοντας έτσι και τη Μόσχα που με την τακτική της αφήνει ζωτικό χώρο για τις παράνομες επιδιώξεις της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή.

«Μία λογική η οποία έχει να κάνει με την επίδειξη παρουσίας και προβολής ισχύος σε μια περιοχή στην οποία μαζεύονται πολλές περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις, το δεύτερο είναι να δείξει, τουλάχιστον προς την Τουρκία κάποιου τύπου συμμαχική διάθεση, έτσι ώστε να εντείνει την δυσαρέσκεια της Τουρκίας απέναντι στις δυτικές χώρες και στους ΝΑΤΟϊκούς της συμμάχους εντός ή εκτός εισαγωγικών»

«Κερκόπορτα» στο ΝΑΤΟ

Αναλυτές επισημαίνουν τον κίνδυνο να υπάρξει σοβαρή ρωγμή στους κόλπους της βορειο-ατλαντικής συμμαχίας από τα παιχνίδια του Ερντογάν.

«Για το ΝΑΤΟ είναι απολύτως βλαπτική υπό την έννοια ότι εάν συνεχίσει η σύγκρουση κυρίως η ελληνοτουρκική αλλά και η γενική κόντρα με μεγάλες χώρες του ΝΑΤΟ όπως είναι η Γαλλία στη Μεσόγειο και αν συνεχίσει η συνεργασία της η περεταίρω με την Ρωσία, πραγματικά, μπορεί να τεθεί ζήτημα της παρουσίας της Τουρκίας στη ΝΑΤΟϊκή συμμαχία κάτι το οποίο θα είναι τεράστιο γεωπολιτικό πλήγμα.»

Στα τέλη Μαίου ο αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάϊατ μιλώντας στο Mega και στον Γιάννη Μούτσο είχε τονίσει ανοιχτά πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν μόνο κέρδη θα είχε από μία πιθανή σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας.

Την Πέμπτη το πρωί ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τους πρεσβευτές των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Ο Τζέφρι Πάιατ εξήρε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να βρει διπλωματική λύση στην ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.