Οικονομία

Καραβίτης στο MEGA: Υπάρχουν συμφέροντα πίσω από την παραμονή των τεκμηρίων

03.09.2020 | 08:00 Eνσωμάτωση

Ο καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Νίκος Καραβίτης υπογράμμισε πως κάποιοι κλάδοι έχουν συμφέροντα για την παραμονή των τεκμηρίων διαβίωσης. 

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη ο κ. Καραβίτης υποστήριξε πως κάποιοι έχουν συμφέρον να παραμένουν τα κριτήρια διαβίωσης και λένε όχι στη μετεξέλιξη του συστήματος φορολογίας. «Θέλουν να μην υπάρχει ένα ορθολογικό και διαφανές σύστημα» υπογράμμισε ο καθηγητής του Παντείου. 

Σχολιάζοντας τις προσφορές των 18 δισ. για το ελληνικό 10ετές ομόλογο, ο κ. Καραβίτης υποστήριξε πως το γεγονός αυτό δείχνει την εμπιστοσύνη που δείχνουν κάποιοι στην ελληνική οικονομία, με αρκετά χαμηλό επιτόκιο μάλιστα, ενώ για τη χρονική συγκυρία που έγινε η έκδοση του ομολόγου σημείωσε πως ο δανεισμός του ελληνικού δημοσίου γίνεται βάσει προγράμματος, ωστόσο η κυβέρνηση κρίνει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή. 

Αναφορικά με τις ανάγκες που θα καλύψουν αυτά τα χρήματα ο καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής σημείωσε πως τα 2,5 δισ. ευρώ αναμένεται να καλύψουν ανάγκες στο Ασφαλιστικό, που είναι διαχρονικά η «τρύπα» στα δημόσια ταμεία. 

«Δεν είναι σημαδεμένα τα χρήματα που δανείζεται μια χώρα. Πάνε στο σακκούλι και ανάλογα με τις ανάγκες καλύπτονται οι υποχρεώσεις» πρόσθεσε ο κ. Καραβίτης. 

Κλείνοντας, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να επαναλάβει λάθη όπως αυτά που έκανε η Ιταλία και να επικεντρωθεί μόνο στην τόνωση των εργαζομένων, αλλά θα πρέπει να βοηθηθούν και οι επιχειρήσεις με σκοπό να καταφέρουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.