Επιμένουν οι Τούρκοι στις προκλήσεις με την παράταση της παράνομης NAVTEX στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου για το Oruc Reis.
Το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων και το ενδεχόμενο κυρώσεων θα συζητηθεί στην άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στη Γερμανία, όπου σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μαρίνου Γκασιάμη στο MEGA, οι προσδοκίες είναι περιορισμένες με δεδομένο ότι οι ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζονται «μοιρασμένες».
Χθες η προσπάθεια τουρκικών μαχητικών να παρενοχλήσουν έξι ελληνικά F-16 έπεσε στο κενό, ενώ σήμερα ολοκληρώνεται η αεροναυτική άσκηση «Eunomia» όπου συμμετέχουν Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία στέλνοντας ισχυρό μήνυμα αποτροπής.
«Ο Ερντογάν έχει χολωθεί με την υπογραφή της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας και αναζητεί κάποιο αντίβαρο» εκτίμησε ο κ. Άγγελος Συρίγος, βουλευτής ΝΔ, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».
«Ο Ερντογάν ήλπιζε πως η Ελλάδα δεν θα προχωρούσε σε κύρωση της συμφωνίας και αναζητεί κάτι που θα δείξει ότι δεν μένει πίσω στις εξελίξεις» είπε χαρακτηριστικά. Ενδεχομένως μάλιστα να δούμε ως εξέλιξη, να «αποδίδονται τεμάχια νοτίως της Κρήτης, της Κάσου, της Καρπάθου και της Ρόδου στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ)», στο τμήμα, δηλαδή, που παρανόμως η Τουρκία θεωρεί δικό της, βάσει του τουρκολιβυκού συμφώνου.
Η Τουρκία θα κλιμακώνει την ένταση μέχρι και τον Ιανουάριο του 2021 είπε ο κ. Συρίγος, συνδέοντας τις εξελίξεις με τις αμερικανικές εκλογές.
Ενώ θεώρησε βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα γίνει διάλογος με την Τουρκία. «Οτιδήποτε και να γίνει, διάλογος θα γίνει κάποια στιγμή» είπε ο κ. Συρίγος.
Ερωτηθείς για το αν το Ορούτς Ρέις έχει παραβιάσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, απάντησε πως σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, οι Τούρκοι δεν έχουν παραβιάσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. «Η Τουρκία πηγαινοέρχεται στην ανοιχτή θάλασσα, αλλά από τα στοιχεία που μέχρι στιγμής έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από τα δύο αρμόδια υπουργεία δεν έχει ασκήσει δικό μας κυριαρχικό δικαίωμα (για έρευνα)». «Είναι πόλεμος νεύρων αλλά όχι παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων μας».
O υποναύαρχος ε.α. Στέλιος Φενέκος σημείωσε από την πλευρά του πως ενδεχομένως να δούμε σταδιακή διεύρυνση των NAVTEX από την πλευρά της Τουρκίας.
Ως προς τον τρόπο αντίδρασης της Ελλάδας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις σημείωσε πως «σε ρητορικό επίπεδο η Ελλάδα έκανε εκπτώσεις». Ήταν εσφαλμένη η λογική «αν το Ορούτς Ρέις έκανε έρευνες ή όχι στην περιοχή», διότι αυτό, κατά την άποψή του, επέφερε «διγλωσσία» στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
«Πρέπει να αντιδράσουμε πρωτίστως διπλωματικά και τα στρατιωτικά μέσα να υποστηρίζουν τη διπλωματία μας» σημείωσε μεταξύ άλλων.