Κόσμος

Επικοινωνιακό σόου Ερντογάν για κοιτάσματα – «μαμούθ» στη Μαύρη Θάλασσα

21.08.2020 | 21:47 Eνσωμάτωση

Από το ανάκτορό του στο Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη ο Σουλτάνος Ερντογάν επιδόθηκε σε νέο σόου και παρουσία σύσσωμης της τουρκικής κυβέρνησης ανακοίνωσε κοίτασμα μαμούθ 320 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα. Την ώρα που τα τουρκικά δίκτυα μετέδιδαν τις δηλώσεις του μετέδιδαν και εικόνες του γαμπρού του και υπουργού Οικονομίας Μπεράτ Αλμπαιράκ πάνω στο γεωτρύπανο Φατίχ. Δεν σταμάτησε όμως εκεί, παρά άδραξε την ευκαιρία να προαναγγείλει ότι θα συνεχίσει τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο με την ευχή να βρεθεί και εκεί αντίστοιχο κοίτασμα.

Νέο επικοινωνιακό σόου έστησε ο Ταγίπ Ερντογάν για να ανακοινώσει την ανακάλυψη ενεργειακού κοιτάσματος – «μαμούθ» στη Μαύρη Θάλασσα. Από το ανάκτορο Ντολμάμπαχτσε – κατοικία σουλτάνων και διοικητικό κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1856 έως το 1922 – μίλησε για το τεράστιο κοίτασμα υδρογονανθράκων δείχνοντας ταυτόχρονα πλάνα του ερευνητικού Φατίχ στο οποίο επέβαιναν ο γαμπρός του και υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Ενέργειας.

Διόλου τυχαία ονόμασε το κοίτασμα «Σαγγάριο», κάνοντας προφανή συνειρμό με τη Μάχη του Σαγγαρίου όπου σταμάτησε η πορεία των Ελλήνων στην Άγκυρα το 1921, ενώ προανήγγειλε ότι θα συνεχίσει τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης εξήγησε πως δεν μπορεί να έχουν σχέση οι έρευνες της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα με αυτές στη ανατολική Μεσόγειο όπως ισχυρίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Όλα αυτά ενώ χθες από τη γαλλική θερινή κατοικία Μέρκελ και Μακρόν έστειλαν σχεδόν ταυτόσημα μηνύματα αλληλεγγύης στην Ελλάδα.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έκρυψε την ενόχλησή του και σήμερα επιτέθηκε στην ΕΕ.

Και όλα αυτά ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνάντηση με τον Ιρακινό ηγέτη μιλούσε με θερμά λόγια για τις σχέσεις του με την Τουρκία.

Στο μεταξύ σήμερα έφτασαν στην Κρήτη τέσσερα F-16 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και από τη Δευτέρα θα συμμετάσχουν σε ασκήσεις με την ελληνική πολεμική αεροπορία νότια του νησιού.

Την ερχόμενη Τρίτη ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί στην Τουρκία.

Δύσκολο το «στοίχημα» Ερντογάν

Ο Ερντογάν θέτει έναν δύσκολο, αν όχι ανέφικτο στόχο, σημειώνοντας ότι το 2023 θέλει να έχει βάλει σε λειτουργία κάποια πηγή φυσικού αερίου που θα φτάνει για την χρήση στην Τουρκία.

Αν και το «στοίχημα» θεωρείται δύσκολο να κερδηθεί, ωστόσο, επικοινωνιακά τουλάχιστον, δίνει μια «ανάσα» στον Ερντογάν απέναντι στους πολίτες της Τουρκίας που δοκιμάζονται από τον κορωνοϊό και την κακή κατάστασης της οικονομίας.