Πολιτική

Στην κόψη του ξυραφιού οι ελληνοτουρκικές σχέσεις: Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Ορούτς Ρέις

11.08.2020 | 14:03 Eνσωμάτωση

Το ερευνητικό Ορούτς Ρέις συνεχίζει να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με τη συνοδεία μοίρας του τουρκικού στόλου. Στην περιοχή βρίσκεται αναπτυγμένη και ελληνική ναυτική δύναμη. Η συγκέντρωση δύναμης στην περιοχή και ο πόλεμος νεύρων που εξελίσσεται έχουν οδηγήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο χείλος της θερμής αντιπαράθεσης, γεγονός που κινητοποιεί και τον διεθνή παράγοντα ο οποίος πιέζει για την έναρξη ελληνοτουρκικών συνομιλιών. Ωστόσο, η Άγκυρα υπογραμμίζει ότι θα προχωρήσει ακάθεκτη στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε θέσεις μάχης παραμένουν ελληνικά και τουρκικά πλοία στη Μεσόγειο και γύρω από την περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία για έρευνες από το Ορούτς Ρέις.

Το τουρκικό ερευνητικό έχει εισέλθει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και έχει ποντίσει τα καλώδιά του χωρίς ωστόσο σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει έρευνες εξαιτίας της παρουσίας πολλών πλοίων στην περιοχή.

Ο Ερντογάν μιλά για νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας και προκαλεί.

Τα ελληνικά πλοία βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα αντίδρασης με την «κόκκινη γραμμή» να έχει ήδη ξεπεραστεί με όρους στρατιωτικής εμπλοκής.

Ο πόλεμος νεύρων είναι διαρκής και σε επίπεδο προπαγάνδας με την Άγκυρα να δίνει φωτογραφίες από τον πλου του Ορούτς Ρέις προς την περιοχή της παράνομης NAVTEX συνοδευόμενο από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία.

Το ερευνητικό πλοίο πότε κλείνει και πότε ανοίγει τον πομπό του με τις ελληνικές φρεγάτες, που είναι «καρφωμένες» πάνω στις κινήσεις του και των συνοδών πλοίων του τουρκικού πολεμικού στόλου, ανά δεκαπέντε λεπτά να του ζητούν να απομακρυνθεί γιατί βρίσκεται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Στη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών η τουρκική διπλωματία κλιμακώνει τις προκλήσεις με Τούρκους αξιωματούχους να ανεβάζουν χάρτες στο διαδίκτυο ξεδιπλώνοντας ολόκληρη τη βεντάλια του τουρκικών βλέψεων στη Μεσόγειο. Και αυτό την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να εμφανιστεί ανοιχτός και σε διάλογο με όλες τις χώρες της Μεσογείου.

Μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει σήμερα τηλεφωνικά τους αρχηγούς των κομμάτων και ήδη έχει συνομιλήσει με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η Ελλάδα έχει ενεργοποιήσει κάθε δίαυλο επικοινωνίας με το διεθνή παράγοντα με το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών να έχει ανοίξει μόνιμο κανάλι επικοινωνίας με το Βερολίνο.

Το Ορούτς Ρέις συνεχίζει την πορεία του μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Οι Τούρκοι φαίνεται πως θα συνεχίσουν το παιχνίδι νεύρων. Οι Έλληνες στρατιωτικοί από την πλευρά τους αξιολογούν την κίνηση της Τουρκίας να προχωρήσει σε ψυχολογικό πόλεμο.

Το Ορούτς Ρέις συνεχίζει να πλέει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, στην περιοχή που έχει δεσμεύσει παράνομα η Άγκυρα μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Την ίδια στιγμή ελληνικά πλοία βρίσκονται κοντά και το καλούν να απομακρυνθεί. Στα μηνύματα αυτά οι Τούρκοι απαντούν ότι βρίσκονται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε εγρήγορση και σε αυξημένη επιφυλακή.

Η Τουρκία αναμένεται να τραβήξει και άλλο το σχοινί, με αεροπορική άσκηση το μεσημέρι στην περιοχή της Λέσβου.

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, τον οποίο ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα. Ο κ. Πάιατ επαναβεβαίωσε τη στήριξη των ΗΠΑ σε ένα διάλογο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και κάλεσε Τουρκία να αποφεύγει τις πράξεις που προξενούν δυσπιστία στις δυο πλευρές.

Έκτακτη σύγκλιση του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ζητά η Αθήνα

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημέρωσε ο πρωθυπουργός για τις εξελίξεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Αυτό που κάνει σήμερα η Αθήνα είναι να ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι ήταν προγραμματισμένη έκτακτη σύνοδος του συμβουλίου για τις 28 Αυγούστου και η Αθήνα ζητά να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο πρωθυπουργός έχει μέχρι τώρα ενημερώσει τον κ. Τσίπρα και την κ. Γεννηματά.

Τσίπρας: Άμεση σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να προκαλέσει άμεσα την έκτακτη σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου η ΕΕ να πάρει σαφή θέση απέναντι στην Τουρκία και να ζητηθούν και κυρώσεις.

Ο ίδιος τόνισε και την ανάγκη σύγκλισης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ώστε να υπάρξει εθνική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία.

Τσαβούσογλου: Δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής η Ελλάδα

Λίγη ώρα πριν ο κ. Τσαβούσογλου είπε πως η Τουρκία έδωσε ένα περιθώριο καλής θέλησης μετά την επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν, και δεν έκανε καμία υποχώρηση σε ό,τι αφορά στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο ίδιος είπε ότι η τουρκική πλευρά τόνισε στην κ. Μέρκελ ότι η Ελλάδα θα το εκμεταλλευτεί αυτό, όπως και το έκανε με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Αίγυπτο. «Εμείς προχωράμε ακάθεκτοι στον σχεδιασμό μας και μετά το πέρας του Αυγούστου θα συνεχίσουμε έρευνες και δυτικότερα», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.