Ελλάδα

Εύβοια: Την υπερχείλιση των χειμάρρων «δείχνουν» οι τοπικοί φορείς για την καταστροφή

09.08.2020 | 22:27

Για την τραγωδία στην Εύβοια που στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπου και προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές, οι τοπικοί φορείς αποδίδουν την ευθύνη στην υπερχείλιση των χειμάρρων της περιοχής. Ωστόσο, τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά.

Οι εικόνες αποτυπώνουν την τραγωδία από τη θεομηνία στην Εύβοια. Δεκάδες σπίτια, καταστήματα και περιουσίες χάθηκαν μέσα στις λάσπες, αυτοκίνητα καταστράφηκαν.

Υπερχείλισαν τα ποτάμια

Οι τοπικοί φορείς αποδίδουν την καταστροφή στην υπερχείλιση των χειμάρρων Μασσαπίθου στα Ψαχνά, του ρέματος των Πολιτικών και του Λήλα στο Λευκαντί.

Τα ορμητικά νερά κατέκλυσαν τα πάντα. Η περιοχή μετατράπηκε σε λίμνη. Τα ερωτήματα που προκύπτουν πολλά.

Αυτοσχέδιες χωματερές καταγγέλλουν οι κάτοικοι

Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι εάν χείμαρροι και ποτάμια που υπερχείλισαν είχαν καθαριστεί ή είχαν μετατραπεί σε αυτοσχέδιες χωματερές.

Έλληνας που ζει στις ΗΠΑ και κάθε καλοκαίρι κάνει διακοπές στο εξοχικό του στην Εύβοια, περιγράφει στο MEGA ότι λίγες ημέρες πριν την καταστροφή είχε καταγράψει με την κάμερά του εικόνες που δείχνουν μέσα σε ποτάμι αντικείμενα όπως σκουπίδια και κρεβάτια.

«Το ποτάμι κοντά σε εμάς είναι αριστερά και δεξιά βρώμικο και κατεστραμμένο. Η περιοχή εκεί Βασιλικό λέγεται, όλη αυτή η περιοχή όλο μέχρι κάτω που φτάνει μέχρι τη θάλασσα το ποτάμι είναι μπλοκαρισμένο αριστερά και δεξιά. Δεν έχει καθαριστεί από χόρτα, γενικά δεν καθαρίζουν. Και αν προχωρήσει κανείς μέχρι την Ερέτρια θα δει ότι είχαν καθαρίσει το κέντρο της Ερέτριας και γύρω τα χόρτα είναι δυο μέτρα».

Γιατί δεν ενεργοποιήθηκε το 112;

Κάτοικοι κατήγγειλαν ότι δεν έλαβαν από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 μήνυμα που να τους ενημερώνει για τη θεομηνία.

«Αν λειτουργούσε το 112 και όποιος έχει την οποιαδήποτε σχέση με το επιχειρησιακό θα είχαμε εκατόμβη νεκρών. Σας λέω ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πέντε νεκρούς οι οποίοι τρεις πνίγηκαν προς την προσπάθεια τους να φύγουν. Άρα όταν έχεις ένα φαινόμενο δεν ζητάς καμία εκκένωση», ήταν η απάντηση του Νίκου Χαρδαλιά.

Από τα ξημερώματα της Κυριακής, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε περισσότερες από 650 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων, κυρίως στις περιοχές Ψαχνά και Πολιτικά και στον δήμο Χαλκιδέων, από τις περιοχές Μπούρτζι, Βασιλικό, Πολιτικά, Λευκαντί, Σταυρό, Κοντοδεσπότι, Ψαχνά και Χαλκίδα.

Οι πυροσβέστες μεταφέραν σε ασφαλή σημεία πάνω από 50 άτομα, ενώ από αέρος διασώθηκαν 13 άνθρωποι.

Στην Εύβοια ο Μητσοτάκης

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε:

«Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη για τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους στην Εύβοια και τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους τους… Αύριο θα μεταβώ στην πληγείσα περιοχή».

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η εξήγηση Χαρδαλιά για το 112 προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τη χαρακτήρισε «μνημείο προκλητικότητας».

Ανακοινώσεις εξέδωσαν και το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ.

Οι περσινές φωτιές έφεραν τις πλημμύρες

Πριν από έναν χρόνο ακριβώς οι ίδιες περιοχές της Εύβοιας φλέγονταν στην πύρινη κόλαση και βέβαια η σημερινή πλημμύρα είναι συνδεδεμένη με την περσινή πυρκαγιά.

Η καμένη γη δεν μπόρεσε να δημιουργήσει το ανάχωμα και να απορροφήσει τον μεγάλο όγκο νερού.

Ελλάδα