Πολιτική

Αντιδράσεις για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί – Τσαρδανίδης, Μπέγζος, Ντενίση στο MEGA

15.07.2020 | 10:41 Eνσωμάτωση

Οι εξελίξεις γύρω από την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δημιουργούν αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα και στην Ελλάδα. 

Πάντως στην Τουρκία σύμφωνα με γκάλοπ στους δρόμους, μετά την απόφαση του Ερντογάν, οι επιφυλάξεις των πολιτών υποχωρούν και αρχίζει να επικρατεί κλίμα στην κοινή γνώμη υπέρ της απόφασης για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ο κ.Χαράλαμπος Τσαρδανίδης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Αιγαίου μιλώντας στην εκπομπή «Mini Καύσωνας» έκανε λόγο για την προσπάθεια Ερντογάν να αποσαθρώσει την κεμαλική ιδεολογία.

«Ο Ερντογάν, επιδιώκει να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε όλα τα πεδία και προσπαθεί να συσπειρώσει την μουσουλμανική βάση του», είπε.

Συμπλήρωσε πως η Ευρώπη ναι μεν είναι απογοητευμένη από την Τουρκία αλλά θέλει να διατηρήσει τις σχέσεις μαζί της.

Παράλληλα, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, ο Ερντογάν φανέρωσε ότι ελέγχει την δικαστική εξουσία της χώρας.

Η αντίδραση της Ελλάδας, σημείωσε ο κ. Τσαρδανίδης, δεν θα πρέπει να είναι συναισθηματική αλλά σε πολιτικό επίπεδο μέσα από ένα πλαίσιο πρωτοβουλιών.

Στην εκπομπή μίλησε η Μιμή Ντενίση σχετικά με τις αναρτήσεις της για την Αγία Σοφία και τις μνήμες των ξεριζωμένων Ελλήνων.

Δήλωσε επίσης την πλήρη διαφωνία της για την κριτική που δέχθηκε η κ. Αρβελέρ, τονίζοντας πως «πέρα από σπουδαία προσωπικότητα και βυζαντινολόγος, η κ. Αρβελέρ είναι ένας άνθρωπος που εξακολουθεί να μένει στο προσφυγικό σπίτι στον Βύρωνα». « Ας το πούνε και μελό, είναι όμως αληθινό» σχολίασε.

O κ. Μάριος Μπέγζος, καθηγητής Πανεπιστημίου, τέως Κοσμήτορας Θεολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας για το θέμα τόνισε ότι πλέον η Τουρκία από την δημοκρατία περνά στη θεοκρατία.

Οι εξελίξεις τρέχουν «με την ανοχή της Δύσης, αν κρίνουμε από τις χλιαρές και χαμηλού επιπέδου διεθνείς αντιδράσεις» σημείωσε.

Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν εκβιάζει στα ενεργειακά στο Αιγαίο με τη λογική «ή μου τα δίνεις ή σου τα παίρνω».

Ο Ερντογάν ξεκινά από το συμβολικό επίπεδο -την Αγία Σοφία- για να προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις. «Η Αγία Σοφία προοιωνίζει το Καστελόριζο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγζος.