Οικονομία

Ποιους αφορά το πακέτο των 3,5 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

03.07.2020 | 18:26 Eνσωμάτωση

Νέα μέτρα στήριξης ύψους 3,5 δισ. ευρώ για την εργασία και την επιχειρηματικότητα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά.

Σύμφωνα με τον Κώστα Αντωνάκο, προϊστάμενο του οικονομικού ρεπορτάζ, έχουν ανατραπεί οι αρχικές εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου για την ύφεση, την εστίαση αλλά και την πορεία του τουρισμού.

1,5 δισ. ευρώ κοστίζει στο Δημόσιο ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου, που αφορά όσες εταιρείες έχουν πτώση του τζίρου τους πάνω από το 35% στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ 600 εκατ. κοστίζει η επέκταση των εισφορών, της επιδότησης του 60%, για όσες εταιρείες μπουν στο πρόγραμμα της εκ περιτροπής εργασίας.

Το κόστος ανεβάζουν οι εποχικές εισφορές, που μηδενίζονται από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο, αλλά και τα φθηνά κρατικά δάνεια που απευθύνονται σε μικρές επιχειρήσεις.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που είναι συνυφασμένες με τον τουρισμό, έχουν τη δυνατότητα να βάλουν σε καθεστώς αναστολής το σύνολο των εργαζομένων τους μέχρι και τον Σεπτέμβριο.