Πολιτική

Η επαμφοτερίζουσα στάση της Άγκυρας και ο διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας

21.06.2020 | 13:03

Την τακτική «καρότο και μαστίγιο» ακολουθεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου βάζοντας μία τη μάσκα του καλού και μία του κακού απέναντι στην Ελλάδα. Μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο φρόντισε να χαμογελάσει στην Αθήνα χαρακτηρίζοντας σημαντική εξέλιξη τη συμφωνία μας με την Ιταλία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Το ίδιο καλό πρόσωπο είχε και στην Αττάλεια λέγοντας ότι η Τουρκία απέδειξε με συμφωνίες και γεωτρύπανα ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί από την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και ότι δεν επιθυμεί να πράττει μονόπλευρα.

Ωστόσο στο CNN TURK έκανε σόου με ευφάνταστους χάρτες ισχυριζόμενος ότι δεν μπορούν όλα τα νησιά στο Αιγαίο να διαθέτουν υφαλοκρηπίδα.

Μάλιστα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για τη Λιβύη, ενώ η Αθήνα θα συνεχίσει τη διπλωματική αντεπίθεση μετά τα ταξίδια του Νίκου Δένδια σε Γαλλία, Ισραήλ και Αίγυπτο.  

Τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο αποκαλύπτουν ότι το Πεντάγωνο επεξεργάζεται τρία σενάρια ακραίας πρόκλησης από την πλευρά της Άγκυρας:

-Νότια της Κρήτης με έρευνες στη ζώνη του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου

-Ανατολικά της Κρήτης, της Ρόδου και της Καρπάθου σε περιοχές για τις οποίες έχει ζητήσει άδεια ερευνών τουρκική εταιρεία πετρελαίων

-Και Νότια του Καστελόριζου στα όρια της κυπριακής με την ελληνική ΑΟΖ

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συμπεριληφθεί στην ατζέντα της επόμενης συνόδου κορυφής τον Ιούλιο και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.

Πολιτική