Υγεία

Σύψας στο MEGA: Προετοιμασία ακόμη και για το «χειρότερο σενάριο» χιλιάδων εισαγόμενων κρουσμάτων

15.06.2020 | 08:34 Eνσωμάτωση

Το άνοιγμα του τουρισμού αναμένεται πως θα επιφέρει αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα και ένα από τα σενάρια είναι ότι ενδεχομένως να παρουσιαστούν 4.000-5.000 κρούσματα από ξένους τουρίστες.

Στο θέμα αναφέρθηκε o κ. Νίκος Σύψας, λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής για τον Κορωνοϊό ο οποίος μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Όπως είπε σχετικά με το σενάριο των 4.000-5.000 εισαγόμενων κρουσμάτων, «αυτό είναι το χειρότερο σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύουμε. Αυτό το νούμερο δεν είναι βέβαιο. Όλοι αυτοί είναι μαθηματικοί υπολογισμοί που μένει να αποδειχθούν στην πράξη».

«Εκείνο που οφείλει να κάνει η πολιτεία είναι να προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο που έχει να κάνει με χιλιάδες εισαγόμενα κρούσματα, τα οποία όμως θα είναι απόλυτα διαχειρίσιμα», καθώς, όπως είπε ο κ. Σύψας «θα είναι μεμονωμένα κρούσματα και όχι συρροές σε κάποια περιοχή».

Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως, σημείωσε, καθοριστική για την επιδημιολογική πορεία του κορωνοϊού στην χώρα παραμένει η συμπεριφορά των πολιτών και η αποφυγή συνωστισμού.

Έκρουσε μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως εάν συνεχίσουν τα φαινόμενα συγχρωτισμού και συνωστισμού θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων. «Στο τέλος του μήνα μπορεί να δούμε τα αποτελέσματα των συμπεριφορών συγχρωτισμού» είπε χαρακτηριστικά. 

Απαντώντας στο ερώτημα αν εφαρμόζεται ένα είδος «ανοσίας της αγέλης», επισήμανε πως δεν θα ήταν εφικτό να εφαρμόζεται το λοκ ντάουν επ' άπειρον. Σημασία έχει, είπε, η ατομική ευθύνη και αυτός είναι ο παράγοντας που θα παρέχει προστασία στον πληθυσμό.

Τέλος ο κ. Σύψας σημείωσε πως από την 1η Ιουλίου που ανοίγει ο τουρισμός, οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι πολύ κρίσιμες.