Οικονομία

Το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο που θα ακολουθείται στα αεροδρόμια

14.06.2020 | 19:48 Eνσωμάτωση

Έτοιμα να υποδεχτούν τους επισκέπτες από το εξωτερικό θα είναι αύριο τα αεροδρόμια «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας και «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, μετά από τρεις μήνες αδράνειας. Τα μέτρα προστασίας θα είναι αυστηρά προκειμένου να αποφευχθεί η τυχόν μετάδοση του κορωνοϊού, ενώ στους ταξιδιώτες θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικά τεστ αντισωμάτων.

Τα αεροσκάφη προσγειώνονται από αύριο στο «Ελ. Βενιζέλος» και το «Μακεδονία», με στόχο η προσγείωση να φέρει την πολυπόθητη απογείωση του τουρισμού.

Στα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας, τα πάντα είναι έτοιμα και εάν για το «Ελ. Βενιζέλος» οι πτήσεις δεν σταμάτησαν ποτέ, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης οι πρώτες αφίξεις απευθείας από το εξωτερικό ξεκινούν αύριο μετά από σχεδόν τρεις μήνες.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, βρέθηκε στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης για να δει από κοντά τις τελευταίες προετοιμασίες πριν από το άνοιγμα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς θα υποδεχτεί και τους πρώτους τουρίστες που θα φτάσουν στη Θεσσαλονίκη από το Μόναχο. Μοριακός έλεγχος για τον κορωνοϊό θα γίνεται σε όλους όσοι φτάνουν, ενώ τα αποτελέσματα θα βγαίνουν εντός 24ωρου.

Ωστόσο, ό,τι ξέραμε για την άφιξη ή την παραμονή στο αεροδρόμιο αλλάζει ριζικά. Έτσι τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού προβλέπουν την είσοδο μόνο για όσους ταξιδεύουν στο αεροδρόμιο, είσοδο μόνο για όσους συνοδεύουν ανήλικο ή ΑΜΕΑ, υποχρεωτική χρήση μάσκας, αποστάσεις 1,5 μέτρο σε όλους τους χώρους, κενά καθίσματα στους χώρους αναμονής, αντισηπτικά σε όλους τους χώρους, συχνές απολυμάνσεις και ηλεκτρονικό check-in. 

Στο «Ελ. Βενιζέλος» όλα είναι έτοιμα για την προσγείωση περισσότερων από 10 πτήσεων από διάφορους προορισμούς του εξωτερικού, αλλά και για δειγματοληπτικά τεστ των επιβατών. Η πρώτη πτήση θα έρθει από την Ολλανδία και η επόμενη από το Παρίσι.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, σε όσους ταξιδιώτες γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος, τότε εκείνοι θα παραμένουν σε καραντίνα ενός 24ωρου μέχρι να βγουν τα τεστ. Όλοι όσοι έρχονται από την Ιταλία, την Ισπανία και την Ολλανδία θα υποβάλλονται σε τεστ.

Η δεύτερη φάση του ανοίγματος των αεροδρομίων αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Ιουλίου, όταν και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας θα μπορούν να δέχονται πτήσεις απευθείας από το εξωτερικό.