Οικονομία

«Καύσιμα» αναζητά ο ελληνικός τουρισμός

10.06.2020 | 07:59 Eνσωμάτωση

Η «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας, ο τουρισμός, αναζητά «καύσιμα» μετά και την περίοδο της καραντίνας και τα έκτακτα μέτρα του κορωνοϊού.

1 στα 5 ευρώ του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου το 20%, προέρχεται από τον τουρισμό, με τους απασχολούμενους στον κλάδο να ξεπερνούν τους 900.000, τόσο μόνιμους όσο και εποχικούς.

Τα έσοδα από την τουριστική βιομηχανία ξεπερνούν τα 17 δις. ευρώ, με τους τουρίστες που ήρθαν πέρυσι να αγγίζουν τους 31,3 εκατομμύρια.

Η μέση δαπάνη των τουριστών ανέρχεται σε 564 ευρώ, με τους περισσότερους να έρχονται στη χώρα μας τους δύο τελευταίους μήνες του καλοκαιριού.

Το αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελ. Βενιζέλος» υποδέχεται τους περισσότερους τουρίστες, με τα αεροδρόμια του Ηρακλείου, της Ρόδου, της Θεσσαλονίκης και της Κέρκυρας να ακολουθούν.

Μεγάλο ρόλο στον ελληνικό τουρισμό έχει γερμανική αγορά, για την οποία μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» η Δέσποινα Τσόκου, δημοσιογράφος, η οποία σημείωσε πως ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του, δήλωσε πως όσοι Γερμανοί νοσήσουν από κορωνοϊό στις διακοπές τους το καλοκαίρι, δε θα επαναπατριστούν.

Ξεκαθάρισε πως η γερμανική κυβέρνηση δε θα ναυλώσει αεροπλάνα προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα τους οι Γερμανοί, με την αεροπορική εταιρεία Lufthansa να καθησυχάζει τους επιβάτες, λέγοντας πως θα βοηθήσει όσους χρειάζεται να επιστρέψουν.