Ελλάδα

Ο «αφορισμός» της yoga και… η αναζήτηση ισορροπιών

04.06.2020 | 10:59 Eνσωμάτωση

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η χθεσινή αναφορά της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Ελλαδικής Εκκλησίας στην yoga, η οποία έκανε λόγο ότι «τυγχάνει απολύτως ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας και δεν έχει καμία θέση στην ζωή των Χριστιανών».

Το «MEGA Mag» φιλοξένησε έναν ιερέα και μια δασκάλα yoga, προκειμένου να ακουστούν και οι δύο «οπτικές» του ζητήματος που ανέκυψε.

Το Μέλος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, πατέρας Μιχαήλ Κωνσταντινίδης, είπε πως η ΔΙΣ «λέει τα αυτονόητα», υπογραμμίζοντας βέβαια πως η εκκλησία σέβεται και αγαπάει κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως του τι πιστεύει.

Εξηγώντας την εναντίωση της εκκλησίας, υποστήριξε, πως εδράζεται στην «εμπειρία όσων ασχολήθηκαν με την yoga», η οποία σύμφωνα με τον ιερέα «δεικνύει ότι ο άνθρωπος δεν βρίσκει την πολυπόθητη ηρεμία που αναζητεί μέσω αυτής. Αν η yoga προσέφερε αυτό που ήθελε ο άνθρωπος, εμείς θα χαιρόμασταν».

Παράλληλα, ανέφερε ότι κανένας άγιος της εκκλησίας δεν ήταν σύμφωνος με τις ανατολικές θρησκείες.

Από την πλευρά της, η δασκάλα Yoga, Ξένια Ντόβα, ξεκαθάρισε ότι «δεν έρχεται σε καμία σύγκρουση με την θρησκεία. Είναι μια καθαρά σωματική πρακτική η yoga. Έρευνες έδειξαν ότι ασχολούνται με αυτή την πρακτική, έχουν ισορροπία».

Ακόμα, υποστήριξε ότι «ουδέποτε η yoga ασχολήθηκε με την θρησκεία ούτε είναι κομμάτι της ινδουιστικής θρησκείας».