Πολιτική

Κ. Καραμανλής στο LIVE NEWS: Ξεκινούν από την Πέμπτη εντατικοί έλεγχοι στα ΜΜΜ

03.06.2020 | 17:46

Στην εκπομπή LIVE NEWS μίλησε ο Κώστας Καραμανλής, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αναφορικά με το τι θα γίνει στα αεροδρόμια όταν αρχίσουν να έρχονται μαζικά τουρίστες στη χώρα, αλλά και το πώς εξελίσσεται η κατάσταση στα υπόλοιπα Μέσα Μεταφοράς.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει απαγόρευση πτήσεων προς και από την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, την Τουρκία, την Αλβανία, τα Σκόπια, μέχρι τις 15 Ιουνίου. Όσοι έρχονται, γίνονται σε όλους έλεγχοι υγειονομικοί, γίνεται το τεστ. Έχει βρεθεί θετικό μόλις το 1,2%, εξαιρώ το αεροπλάνο της Ντόχα. Κανείς δεν μπορεί να δώσει συγκεκριμένη απάντηση για το τι θα γίνει μετά τις 15/6. Το σχέδιο που έχουμε, όπως σήμερα ελέγχουμε όλους τους επιβάτες, έτσι και μετά τις 15/6 ή και μετά την 1η Ιουλίου, θα γίνεται ιχνηλάτηση επιβατών, από πού έρχονται, ποιοι είναι επίφοβοι, και θα γίνονται εντατικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι», σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

«Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Το σχέδιο που έχουμε εκπονήσει μέχρι στιγμής δουλεύει με μεγάλη επιτυχία. Υπάρχουν υγειονομικά πρωτόκολλα, για αυτό και οι περισσότερες πτήσεις θα έρχονται στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι έχουμε πολύ συγκεκριμένο σχέδιο και στα αεροδρόμιο, και η κυβέρνηση έχει πολύ συγκεκριμένο πλάνο για να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα. Πρέπει να βρούμε μία εξίσωση μεταξύ της ελεύθερης μετακίνησης των επιβατών και τη δημόσιας υγείας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αναφορικά με την χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων στις αστικές συγκοινωνίες, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι «προσπαθούμε να εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους αυτή τη στιγμή. Έχουμε εισάγει ένα θεσμό που είναι οι 300 βοηθοί επιβατών. Έχουμε πει ότι όλοι πρέπει να φοράμε μάσκα μέσα στα μετρό και μέσα στα λεωφορεία. Και εγώ είδα λεωφορείο με επιβάτες που δεν φορούσαν μάσκα, ούτε ο οδηγός. Έπειτα από επικοινωνία και με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από αύριο ξεκινάμε ξανά πολύ εντατικούς ελέγχους. Πρόθεσή μας δεν είναι να βάλουμε πρόστιμα. Προσπαθούμε να δώσουμε και ένα στοιχείο ατομικής ευθύνης».

Πολιτική