Ελλάδα

Ανοιχτά αλλά άδεια τα ξενοδοχεία

01.06.2020 | 17:47

Σε απόγνωση είναι οι ξενοδόχοι, καθώς τόσο όσοι άνοιξαν, όσο και όσοι είναι εποχικής λειτουργίας και θα ανοίξουν στις 15 Ιουνίου, δεν βλέπουν να υπάρχει ενδιαφέρον από τουρίστες.

Από το κέντρο της Αθήνας μέχρι την Κρήτη. Και από τη Θεσσαλονίκη, μέχρι την Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα.

Παντού οι ίδιες σκέψεις που συνοδεύονται από ανάλογες εικόνες. Άδειες τραπεζαρίες, γύρω από τις πισίνες ούτε ψυχή, μέσα στα δωμάτια μόνο το προσωπικό να φροντίζει ώστε όλα να είναι έτοιμα και στις ρεσεψιόν οι υπάλληλοι να περιμένουν με τις ώρες στις περισσότερες περιπτώσεις κάποιον, για να ανταλλάξουν μαζί του μια κουβέντα και να σπάσει η μονοτονία.

Τα περισσότερα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας άνοιξαν το πρωί, αλλά οι πελάτες σε ολόκληρη τη χώρα ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα.

Η επανεκκίνηση στον κλάδο που σηματοδοτεί και την προσπάθεια για restart στον τουρισμό της χώρας, βρήκε τους υπαλλήλους με μάσκες και γάντια στα χέρια. Η απολύμανση των ασανσέρ και των κοινόχρηστων χώρων ήταν συνεχής, με τα ειδικά πλεξιγκλάς μπροστά από τις ρεσεψιόν να κεντρίζουν τα βλέμματα από μακριά.

Τα στοιχεία από τη Θεσσαλονίκη αντικατοπτρίζουν τη γενικότερη εικόνα. Η επανεκκίνηση της σεζόν βρήκε ανοιχτά λιγότερα από τα μισά ξενοδοχεία της πόλης. Πέρυσι τέτοια εποχή, οι πληρότητες κυμαίνονταν από80 έως 90%. Φέτος, η ζήτηση βρίσκεται στα «τάρταρα» και η αισιοδοξία για το καλοκαίρι έχει δώσει τη θέση της σε μια σταθερή απαισιοδοξία.

Ακόμα και στα νησιά του Αιγαίου αλλά και του Ιονίου, που πέρυσι τέτοια εποχή ήταν γεμάτα ορισμένα από τουρίστες, φέτος μετρούν απώλειες και οι ξενοδόχοι κάνουν έναν πρώτο απολογισμό της ζημιάς, που βλέπουν να διαγράφεται ιστορική.

Οι κρατήσεις κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα για το 3ήμερο του Αγίου Πνεύματος που πλησιάζει, ενώ για τον ερχόμενο Ιούλιο, τα πράγματα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μέσα στο επόμενο 15ήμερο.

Ελλάδα