Κόσμος

«Σκληρές» εικόνες και χάος στους δρόμους των ΗΠΑ

31.05.2020 | 20:44 Eνσωμάτωση

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που φτάνουν από τις ΗΠΑ οι οποίες «φλέγονται».

Στο Ντάλας του Τέξας ένας άνδρας κραδαίνοντας μια ματσέτα, καταδιώκει κάποιους που επιχείρησαν να λεηλατήσουν το κατάστημά του. Γλιστρά όμως και πέφτει στον δρόμο, με αποτέλεσμα να τον περικυκλώσουν δεκάδες άτομα και να τον χτυπούν αλύπητα, προκαλώντας του σοβαρά τραύματα.

Στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης διαδηλωτές έκλεισαν δρόμο σε περιπολικό. Όταν έφτασε δεύτερο περιπολικό στο σημείο, τότε και τα δυο έπεσαν πάνω στους διαδηλωτές. Οι αστυνομικοί είπαν ότι είδαν κάποιον από τους διαδηλωτές να κρατά βόμβα μολότοφ, αλλά δεν έχει αποδειχθεί ότι συνέβη κάτι τέτοιο. Ειδικά για το περιστατικό αυτό ασκείται έντονη κριτική στον κυβερνήτη Κουόμο γιατί συνεχάρη γενικά την αστυνομία που επιβάλει την τάξη.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός των ταραχών στις ΗΠΑ είναι τουλάχιστον τρεις νεκροί, δεκάδες τραυματίες, 1.800 συλλήψεις. Στη Μινεάπολις, βρέθηκε νεκρός ένας άνδρας δίπλα σε αυτοκίνητο που καιγόταν. Έφερε μώλωπες. Η περιοχή έχει αποκλειστεί και γίνεται έρευνα.

Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας έχει επιβληθεί σε 25 πόλεις των ΗΠΑ, ενώ υπάρχει κινητοποίηση Εθνοφρουράς σε 12 πολιτείες.

Σύμβουλος του Τραμπ δήλωσε ότι ο πρόεδρος, προς το παρόν, δεν κάνει χρήση των εξουσιών του για ενεργοποίηση της εθνοφρουράς σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αφήνοντας το θέμα στους κυβερνήτες των πολιτειών και στους δημάρχους.

Κινητοποιήσεις έγιναν και στην Ευρώπη, με αφορμή τον φόνο του Φλόιντ. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Λονδίνο και στο Βερολίνο εναντίον της αστυνομικής βίας, του ρατσισμού αλλά και εναντίον της πολιτικής του Τραμπ.