Κόσμος

Σε διάστημα και… σκοτεινό παρελθόν ταυτόχρονα οι ΗΠΑ

31.05.2020 | 12:44 Eνσωμάτωση

Ένα διττό πρόσωπο παρουσιάζουν οι ΗΠΑ τις τελευταίες μέρες.

Από τη μια υπάρχει η Αμερική που επιστρέφει με δικά της μέσα στο διάστημα και από την άλλη η Αμερική των φυλετικών διακρίσεων, της βίας και της μισαλλοδοξίας.

Εκτός από αυτές τις δυο όψεις, υπάρχει και η πραγματικότητα των 105.000 νεκρών από κορωνοϊό, σε μια Αμερική που βρέθηκε ανοχύρωτη απέναντι στον ιό αλλά κάνει άλματα στο διάστημα, σχεδιάζει βάση στη Σελήνη τα επόμενα χρόνια και αποστολή στον Άρη.

Εν τω μεταξύ, ταραχές και διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε περισσότερες από 30 πόλεις, ενώ υπήρξε απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας σε 25 πόλεις.

Η δολοφονία Φλόιντ έχει βάλει «φωτιά» στις ΗΠΑ κυριολεκτικά.

Παράλληλα, για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρξε κινητοποίηση Εθνοφρουράς σε 12 πολιτείες (Μινεσότα, Τζώρτζια, πολιτεία Ουάσιγκτον, Καλιφόρνια, Κολοράντο, Κεντάκι, Μιζούρι, Οχάιο, Τενεσί, Τέξας, Γιούτα, Ουισκόνσιν).

Σε ότι αφορά τον αστυνομικό που δολοφόνησε τον άτυχο Φλόιντ, κατηγορείται για φόνο «εξ αμελείας».

Η προκαταρκτική έρευνα που διενεργείται κάνει λόγο πως δεν υπάρχουν αποδείξεις για «τραυματική ασφυξία ή στραγγαλισμό», ενώ γίνεται αναφορά ότι ο άτυχος Αφροαμερικανός είχε προβλήματα με την καρδιά του, «πιθανώς ουσίες στον οργανισμό του» και ότι η ακινητοποίησή του από τους αστυνομικούς «πιθανώς συνέβαλε στο θάνατό του».