Κόσμος

ΗΠΑ: Ρατσιστική δολοφονία χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τον θάνατο του Φλόιντ

31.05.2020 | 20:43 Eνσωμάτωση

Σε ζήτημα πολιτικής εκμετάλλευσης αναδεικνύεται η δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς, την ώρα που η προκαταρκτική έρευνα ρίχνει στα «μαλακά» τους δράστες.

Ο φόνος του Τζορτζ Φλόιντ έχει καταγραφεί σε τουλάχιστον δύο βίντεο, ενώ δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα υλικό από τις κάμερες που θα έπρεπε να έφεραν οι αστυνομικοί. Ωστόσο, η προκαταρκτική έρευνα αφήνει πολλά παράθυρα για ερμηνείες ώστε να πέσουν στα «μαλακά» οι αστυνομικοί, τόσο εκείνος που συνελήφθη και κατηγορείται για φόνο εξ’ αμελείας, όσο και οι τρεις συνάδελφοί του που συμμετείχαν στην τραγωδία.  

Το πρώτο πόρισμα διαπιστώνει ότι ο αστυνομικός τον πίεζε με το γόνατο στον λαιμό επί 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα τουλάχιστον, χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις για τραυματική ασφυξία ή στραγγαλισμό. Επίσης, ότι το θύμα είχε προβλήματα με την καρδιά του, «πιθανώς ουσίες στον οργανισμό του», και ότι η ακινητοποίησή του από τους αστυνομικούς «πιθανώς συνέβαλε στον θάνατό του».

Αναφέρεται επίσης ότι ακόμα και όταν οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πως ο Φλόιντ δεν είχε σφυγμό, ο ένας από αυτούς εξακολουθούσε να τον πιέζει στον λαιμό επί δυο λεπτά.

Δεν ήταν μια κακιά στιγμή, αλλά ακόμα μια ρατσιστική δολοφονία, επιμένουν οι διαδηλωτές καθώς και πολλοί αναλυτές.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε δίκαιες και αναγκαίες τις διαμαρτυρίες. Καταδίκασε τους εμπρησμούς και τις λεηλασίες και κάλεσε τους διαδηλωτές να μην αφήσουν την οργή και τη βία να επισκιάσουν τα δίκαια αιτήματά τους.