Κόσμος

Επιστροφή της NASA στο διάστημα μετά από 9 χρόνια

31.05.2020 | 20:54 Eνσωμάτωση

Με επιτυχία συνεχίζεται η διαστημική αποστολή της SPACEX του Elon Musk. Η  «κάψουλα» Crew Dragon, και οι δύο Αμερικανοί αστροναύτες, έφτασαν το απόγευμα της Κυριακής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Εκατομμύρια βλέμματα σε όλο τον κόσμο είναι από χθες στραμμένα στην ιστορική πειραματική επανδρωμένη διαστημική αποστολή «Demo-2» της εταιρείας SpaceX του επιχειρηματία Έλον Μασκ.

O πύραυλος Falcon 9 εκτοξεύτηκε χθες από τη Φλόριντα και ύστερα από ταξίδι 19 ωρών συνδέθηκε με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Είναι η πρώτη αποστολή ύστερα από την παύση του προγράμματος των διαστημικών λεωφορείων το 2011 και η πρώτη φορά που η NASA συνεργάζεται με ιδιωτική εταιρεία.

Ιστορικής σημασίας είναι επίσης το γεγονός ότι το πρώτο τμήμα του πυραύλου επέστρεψε στη Γη και προσγειώθηκε σε μη επανδρωμένο σκάφος στον Ατλαντικό Ωκεανό, με αποτέλεσμα να μπορεί έτσι να επαναχρησιμοποιηθεί. 

Ο 53χρονος Νταγκ Χάρλι και ο 49χρονος Μπομπ Μπένκερ θα παραμείνουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για περίπου τέσσερις μήνες. 

Ο ιδιοκτήτης της SpaceX, Ελον Μασκ, έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος.

Την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες «φλέγονται» από τις διαδηλώσεις, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρακολούθησε από κοντά την εκτόξευση. 

Μετά από αυτήν την πρώτη πειραματική αποστολή προγραμματίζονται άλλες έξι της NASA σε συνεργασία με την εταιρεία του Έλον Μασκ, στο πλαίσιο συμφωνίας ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το επόμενο ταξίδι προγραμματίζεται για τα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου και αφορά τρεις Αμερικανούς αστροναύτες και έναν Ιάπωνα.