Πολιτική

Στυλιανίδης–Κατρούγκαλος στο MEGA για ελληνοτουρκικά και φράχτη στον Εβρο

30.05.2020 | 08:44 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» διασταύρωσαν τα ξίφη τους ο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, με αντικείμενο αντιπαράθεσης τις εξελίξεις στον Έβρο.

Επίκεντρο της συζήτησης ήταν ο πολυσυζητημένος φράχτης στον Έβρο και οι στόχοι που εξυπηρετεί.

Για τον κ. Στυλιανίδη «ο φράχτης στέλνει ένα ηχηρό σήμα στην Τουρκία, η οποία προσπάθησε με απαράδεκτο τρόπο  να εργαλειοποιήσει τις μεταναστευτικές ροές χωρίς να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών». Για την ελληνική κοινωνία αποτελεί μια θετική επένδυση για την ασφάλεια της χώρας, σύμφωνα με τον ίδιο και όπως ισχυρίστηκε, αυτό αποδείχθηκε από την προηγούμενη άνοιξη όπου η παρουσία του στρατού, της αστυνομίας και της τοπικής κοινωνίας ήταν συντονισμένη και αποτελεσματική.

Από την πλευρά του, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε πως ο φράχτης δεν είναι η λύση του προσφυγικού, ωστόσο αν θεωρηθεί η κατάσταση στον Έβρο ως εργαλειοποίηση του προσφυγικού και όχι ένα καθαρά προσφυγικό ζήτημα, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αντίρρηση στην κατασκευή του.

«Οτιδήποτε φυλάσσει τα σύνορα από πλευράς αστυνομικής είναι καλό, δεν αρκούν όμως μόνο τα αστυνομικά μέτρα φύλαξης, χρειάζεται και αντίστοιχη πολιτική απέναντι στην Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια μίλησαν για τα διαβήματα που επέδωσε η κυβέρνηση προς την Τουρκία για την υπόθεση του Έβρου, τη σημασία τους και αν τελικά υπήρξε παράβαση των συνόρων και εισβολή σε ελληνικά εδάφη από τουρκικής πλευράς.

Από τη μία ο κ. Κατρούγκαλος επέμεινε στο αίτημα δημοσιοποίησης των διαβημάτων προκειμένου να γίνει γνωστό στους Έλληνες πολίτες περί τίνος επρόκειτο και από την άλλη ο κ. Στυλιανίδης υποστήριξε πως αυτά έγιναν για προκλητικές ενέργειες και κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις επί κυβερνήσεώς του, δε δέχτηκε να ακολουθήσει τη διαδικασία αυτή και να δώσει στη δημοσιότητα τέτοια έγγραφα.