Κόσμος

Προκλητική φιέστα Ερντογάν για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

30.05.2020 | 19:59 Eνσωμάτωση

Τα κανόνια του Μωάμεθ σφυροκοπούν τα βυζαντινά τείχη. Φθηνό Χόλυγουντ με νεο - οθωμανικό σενάριο δια χειρός Ερντογάν.

Η κακόγουστη φιέστα, που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, στήθηκε φέτος για πρώτη φορά μπροστά στην Αγία Σοφία.

Ο μεγαλοϊδεατισμός του εκφράστηκε με ύφος σουλτανικό ακόμη κι αν οι εκδηλώσεις ήταν χωρίς κοινό λόγω κορωνοϊού.

Μέσα στην Αγιά Σοφιά, με τον υπουργό Τουρισμού της Τουρκίας και τον Ιμάμη να ψάλει το εδάφιο 48 της Άλωσης, αλλά και με τον Ερντογάν να συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης, κορυφώθηκε η προσβλητική φιέστα.

Απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας χαρακτήρισε την ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός του ναού το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ιστορικά κόμπλεξ» καταλόγισε στην Αθήνα το τουρκικό Υπουργείο στην Αθήνα υποστηρίζοντας πως η ανάγνωση του κορανίου δεν συνιστά ενέργεια ενάντια στην παγκόσμια μνημειακή ιδιότητα της Αγίας Σοφίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών καλεί την Άγκυρα να σεβαστεί τις διεθνές υποχρεώσεις της ως θεματοφύλακας του μνημείου της Αγίας Σοφίας, το οποίο ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα.

Κόσμος

Προκλητική φιέστα Ερντογάν για την άλωση της Κωνσταντινούπολης

30.05.2020 | 12:57 Eνσωμάτωση

Περίπου μιάμιση ώρα κράτησε η κακόγουστη, προκλητική φιέστα του Ερντογάν για τα 567 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης κάτω από πανηγυρικό κλίμα, αλλά χωρίς κοινό λόγω κορωνοϊού. Στην εκδήλωση που έστησε ο Τούρκος πρόεδρος έγινε και η προκλητική ανάγνωση αποσπασμάτων από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία, διαχρονικό σύμβολο και κέντρο της Ορθοδοξίας.

Προκαλώντας χωρίς φραγμό, έδωσε «πράσινο» φως όχι μόνο στην ανάγνωση του εδαφίου της άλωσης μέσα στον Βυζαντινό Ναό, με τον Υπουργό Τουρισμού να στέκει δίπλα στον ιμάμη σαν τελετάρχης κι εκείνος σε γιγαντοοθόνη, αλλά και στην μετάδοση του ισλαμικού καλέσματος από τους μιναρέδες που φύτεψαν στο Βυζαντινό Ορθόδοξο μνημείο οι Σουλτάνοι.

Απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της της Αγίας Σοφίας χαρακτήρισε την ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η Αθήνα καλεί την Άγκυρα να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, και τον Αντρέα Ρομπόπουλο, με την κίνηση αυτή ο Ερντογάν έδειξε ότι δε ρισκάρει να χάσει ούτε μία ψήφο, καθώς έχουν ξεπηδήσει δύο κόμματα από τους κόλπους τους δικού του κόμματος.

Οι εξελίξεις μέχρι σήμερα συνηγορούν στο ότι θα έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι στα ελληνοτουρκικά.