Οικονομία

Άδεια ειδικού σκοπού και αναστολές συμβάσεων: Η Α. Παπαθανασοπούλου αναλύει στο MEGA

30.05.2020 | 08:02 Eνσωμάτωση

Παρατείνεται και στον ιδιωτικό τομέα η δυνατότητα χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού σε γονείς των οποίων τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο και γίνεται χρήση της εκ περιτροπής λειτουργίας κάθε τμήματος.

Οι γονείς αυτοί δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού για τις ημέρες εκείνες που δεν λειτουργούν τα υποτμήματα του σχολείου και κατά συνέπεια τα παιδιά τους, ηλικίας έως 16 ετών, μένουν σπίτι. Ειδικά για τους γονείς που τα παιδιά τους πηγαίνουν σε ολοήμερο σχολείο το οποίο δεν έχει αποφασιστεί πότε θα επαναλειτουργήσει, δίνεται η δυνατότητα χρήσης της άδειας παρακολούθησης της σχολικής επίδοσης των παιδιών, που συνολικά έχει οριστεί σε 4 ημέρες.

Μάλιστα, η άδεια αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ωριαία, ήτοι έως και 32 ώρες, για κάθε παιδί, προκειμένου οι γονείς να λαμβάνουν τα παιδιά τους από το σχολείο καθώς στην πλειονότητά τους οι παππούδες και οι γιαγιάδες, που συνήθως το έκαναν, ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Άδεια ειδικού σκοπού μπορούν να λάβουν επίσης οι γονείς εάν τα παιδιά ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή έρχονται σε στενή επαφή με άτομο του οικογενειακού τους περιβάλλοντος που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.

Την ερχόμενη εβδομάδα και από την Δευτέρα 1η Ιουνίου έως και την Κυριακή 7 Ιουνίου θα υποβάλλονται συγκεντρωτικά στο σύστημα «Εργάνη», οι δηλώσεις των εργοδοτών που επαναλειτούργησαν εντός του Μαΐου ή θεωρούνται πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ. Οι δηλώσεις των εργοδοτών αφορούν την χρήση του μέτρου της παράτασης της αναστολής συμβάσεων εργασίας και είναι απαραίτητες, προκειμένου ο μισθωτός να λάβει την ειδική αποζημίωση έως και 534 ευρώ για τον Μάιο.

Όλα τα παραπάνω σχολίασε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» η εργατολόγος, Άσπα Παπαθανασοπούλου.

Για την άδεια ειδικού σκοπού, υποστήριξε πως σε ώρες που θα συμφωνηθούν μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου θα υπάρχει πέραν του ωραρίου κάλυψη των ωρών που δεν εργάστηκε για να ανταποκριθεί στις ανάγκες μη λειτουργίας του ολοήμερου.