Κόσμος

Τουρκική πρόκληση με 4 NAVTEX από την Κρήτη έως την Μάλτα

29.05.2020 | 21:10 Eνσωμάτωση

Μια τεράστια θαλάσσια έκταση της Μεσογείου δέσμευσε με τέσσερις NAVTEX η Άγκυρα, αν και δεν διαθέτει σχετική δικαιοδοσία, αποδεικνύοντας έτσι εμπράκτως, τι ακριβώς εννοεί ο Ερντογάν όταν αναφέρεται σε «γαλάζια πατρίδα».

Ανήμερα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης η Άγκυρα επέλεξε πέρα από την φιέστα με την προσευχή στην Αγιά Σοφιά, να προχωρήσει σε μία σοβαρή κλιμάκωση των προκλήσεών της.

Χωρίς να έχει την σχετική δικαιοδοσία ξεκίνησε σήμερα με δέσμευση περιοχής μέσα στο FIR Τρίπολης, ώστε να θυμίσει σε όλους το Οθωμανικό παρελθόν της.

Κατόπιν προχώρησε με τον ίδιο τρόπο στη δέσμευση περιοχής μέσα στο FIR Μάλτας, μια περιοχή που υπήρξε ζητούμενο από την εποχή των Σουλτάνων.

Στη συνέχεια δέσμευσε για αύριο την περιοχή νότια της Κρήτης συνδέοντας έτσι το οθωμανικό παρελθόν με την σύγχρονη εποχή και το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο.

Κατέληξε δε με δέσμευση περιοχής νοτιοανατολικά Ρόδου και Καρπάθου, επίσης για αύριο, η οποία είναι εξίσου μέσα στη συμφωνία Ερντογάν – Σάρατζ.

Η νεοοθωμανική όμως παράκρουση του Ερντογάν, φτάνει σε άλλα επίπεδα, καθώς μέσω των κωδικών ονομασιών που έχει δώσει η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία στις NAVTEX, απλώνει σε όλη την κεντρική και ανατολική Μεσόγειο την φράση: «ευτυχισμένος όποιος λέει ότι είναι Τούρκος».

Η Τουρκία διαθέτει έξι φρεγάτες στα ανοιχτά της Λιβύης, ενώ στην περιοχή σπεύδει η φρεγάτα «Σπέτσες» προκειμένου να συμμετάσχει στην επιχείρηση «Ειρήνη» για το εμπάργκο όπλων. 

Η άμεσα ενδιαφερόμενη Μάλτα υπέγραψε συμφωνία με τον Σάρατζ για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και αν και ήρε τις αντιρρήσεις της για την επιχείρηση «Ειρήνη», δεν θα διαθέσει ούτε την ομάδα νηοψιών που έλεγε αρχικά.