Κόσμος

Τηλεοπτικό σόου στην Αγία Σοφία στην επέτειο για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

29.05.2020 | 19:56 Eνσωμάτωση

Αντιμέτωπη με την εντεινόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας βρίσκεται πλέον η Αθήνα, καθώς στο κλίμα έντασης που οι Τούρκοι καλλιεργούν συστηματικά στο Αιγαίο και στον Έβρο, έρχεται να προστεθεί η αποψινή φιέστα, για την άλωση της Κωνσταντινούπολης, για πρώτη φορά, στην Αγιά Σοφιά.

Το σόου, που φέρει την προσωπική σφραγίδα του Ερντογάν, αποδοκίμασε η ελληνική κυβέρνηση, η προπαγανδιστική χρήση ωστόσο του ιστορικού ναού, που έχει χαρακτηριστεί μουσείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, προκαλεί τις ευαισθησίες τόσο της ελληνικής όσο και της διεθνούς κοινής γνώμης.

Ψεύτικά τείχη, πανηγυρικές εκδηλώσεις, αναπαραστάσεις και προσευχή μέσα στον Ιερό χώρο της Αγίας Σοφίας, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της κακοστημένης φιέστας που έστησε ο Ερντογάν για τα 567 χρόνια από την Άλωση της Πόλης. 

Ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να ενισχύσει το λαβωμένο του προφίλ, τονώνοντας το θρησκευτικό συναίσθημα και κλείνοντας το μάτι στους εθνικιστές. Ένα ακριβό τηλεοπτικό σόου έχει ετοιμαστεί, καθώς ο Σουλτάνος, ευελπιστεί έτσι να «γκρεμίσει» τα τείχη της Κωνσταντινούπολης.

Το εδάφιο της άλωσης και άλλες προσευχές από το Κοράνι θα ακουστούν για πρώτη φορά σε εκδηλώσεις για τις 29 Μαΐου, μέσα από την Αγιά Σοφιά, μετά από απόφαση του Ερντογάν. Μια πρόκληση άνευ προηγουμένου που μόνο στόχο έχει να προσφέρει άρτο και θέαμα, με τον Ερντογάν να δίνει τα ισλαμικά του διαπιστευτήρια. 

Από το πρωί χιλιάδες προσκυνητές είχαν κατακλίσει τα τζαμιά, που άνοιξαν για πρώτη φορά μετά την πανδημία. Το σήμα έδωσε ο Μουφτής από το τέμενος του πορθητή. 

Τα λευκά τείχη που στήθηκαν μπροστά από τον ναό της Σοφίας του Θεού,  αποτελούν το επίκεντρο των εκδηλώσεων. Το φιλοκυβερνητικό κανάλι με απευθείας συνδέσεις παραδίδει μαθήματα τουρκικής ιστορίας.  

Δεκάδες σκάφη με τουρκικές σημαίες και σύμβολα διασχίζουν τον Βόσπορο και αναπαριστούν την πορεία του Μωάμεθ. Περνούν από το προεδρικό θερινό μέγαρο στη Θεραπιά και ο Ερντογάν σας άλλος Σουλτάνος χαιρετά από το μπαλκόνι. 

Ο Οθωμανισμός αναβιώνει με εμβατήρια του στρατού και πολεμικούς χορούς με φόντο την Αγία Σοφία. 

Τα πάντα έχουν σχεδιαστεί προσοχή με επίκεντρο τον Ναό Σύμβολο για την Ορθοδοξία και τους Έλληνες. Ο σουλτάνος θα απευθύνει διάγγελμα μέσω γιγαντοοθόνης στις 20:53 για να θυμίσει στους Τούρκους τα γεγονότα του 1453. Στις 21:30 ο Μουφτής θα προσευχηθεί μέσα στην Αγία Σοφία, τεντώνοντας το σχοινί των τουρκικών προκλήσεων. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν στήνει σόου για την Άλωση της πόλης. Είναι όμως η πρώτη φορά που το κάνει με φόντο την Αγία Σοφία. 

Μετά την ταπεινωτική ήττα στον Έβρο και τη μάχη να χάνεται για τον Τούρκο πρόεδρο και στο Αιγαίο, ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την Αγία Σοφία για να ξεπλύνει στο εσωτερικό τις πολιτικές του αμαρτίες, σε μια στιγμή που η τουρκική οικονομία βυθίζεται με φόντο τον Βόσπορο.