Οικονομία

Τι θα γίνει στην αγορά εργασίας με τις μειώσεις μισθών και την επιδότηση εργασίας

29.05.2020 | 07:34 Eνσωμάτωση

Από τη Δευτέρα και μετά ξεκινά το πρόγραμμα «Συνεργασία» που αφορά όσους εργάζονται με εκ περιτροπής εργασία και λιγότερο μισθό. Πρόκειται για πρόγραμμα επιδότησης με διάρκεια από 1η Ιουνίου έως και τέλη Σεπτεμβρίου.

Την επιδότηση δικαιούνται όσοι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης πάνε σε εκ περιτροπής εργασία και όχι όσοι είναι ήδη σε αυτό το καθεστώς.

Η μείωση του μισθού μπορεί να φθάσει έως και 50%. Το 60% της απώλειας θα το καλύψει το κράτος, ενώ ο νέος μειωμένος μισθός σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πέσει κάτω από τον κατώτατο μισθό που είναι τα 650 ευρώ.

Για την υποβολή των αιτήσεων για την έκτακτη ενίσχυση των 534 ευρώ, όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές έχουν προθεσμία έως την Κυριακή 31 Μαΐου για να υποβάλουν την αίτηση, ενώ όσες είναι πληττόμενες, από την 1η Ιουνίου έως και τις 7.

Για τους εργαζόμενους δεν απαιτείται να γίνει εκ νέου υποβολή υπεύθυνης δήλωσης, ωστόσο έως την 1η Ιουνίου μπορούν να γίνουν διορθώσεις στο IBAN ή στα στοιχεία της πρώτης κατοικίας για τη διεκδίκηση της μείωσης ενοικίου 40%.

Οι αιτήσεις αφορούν όσους δεν έχουν εισπράξει τα 800 ευρώ λόγω απόρριψης του ΙΒΑΝ.

Μέχρι την Κυριακή 31 Μαΐου έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αιτήσεις όσοι εργάζονται σε δύο δουλειές, η μία εκ των οποίων έχει μπει σε αναστολή, όπως επίσης και οι ειδικές κατηγορίες (οικοδόμοι, ξεναγοί, κτλ).

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Φορολογικός Αναλυτής της Grant Thornton, Κώστας Κουνάδης.

Υπάρχουν πολλά ανοικτά μέτωπα, σύμφωνα με τον κ. Κουνάδη, τα οποία θα πάρουν κάποια τροπή σήμερα με την ψήφιση του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει πολλές φορολογικές διατάξεις.

Για την έκπτωση 25% υποστήριξε πως τη δικαιούνται όσοι έχουν πληρώσει εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ έως τις 30 Απριλίου. Ωστόσο κάτι δεν έχει γίνει, καθώς παρουσιάζεται πρόβλημα στο σύστημα και ζητείται από τους φορολογούμενους να περιμένουν μέχρι να λυθεί το ζήτημα.