Πολιτική

Τα νέα δεδομένα που δημιουργούν για την ελληνική οικονομία τα 32 δισ. της ευρωπαϊκής βοήθειας

29.05.2020 | 08:20 Eνσωμάτωση

Δόθηκαν χθες λεπτομέρειες για το πώς θα δοθούν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης είτε με δάνεια είτε με επιδοτήσεις. Κάθε κράτος-μέλος θα αποφασίσει για τον τρόπο με τον οποίο θα τα λάβει.

Η Κομισιόν πρέπει να εγκρίνει το σχέδιο κάθε χώρας για το κατά πόσο τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει θέσει με την ίδια την Κομισιόν. Στη συνέχεια, το σχέδιο αυτό πρέπει να εγκριθεί από 15 κράτη-μέλη χωρίς να μπορούν να παρέμβουν και να ζητήσουν μεταρρυθμίσεις. Σε κάθε περίπτωση όλα θα έρχονται με δόσεις ανάλογα με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Για το ζήτημα αυτό μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μπάμπης Παπαδημητρίου., ο οποίος υποστήριξε πως «η Ευρώπη ακόμα έχει μια κακή φήμη, η οποία τώρα θα αλλάξει».

«Είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη να δημιουργήσει ένα κοινό κράτος, ένα κοινό προϋπολογισμό πιο διευρυμένο, η διαχείριση του οποίου θα γίνεται με συλλογικά κριτήρια», πρόσθεσε.

Στην Ελλάδα τα χρήματα που θα δοθούν δε θα χρησιμοποιηθούν σε επιδόματα αλλά σε επενδύσεις. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να συμμετάσχουμε ενεργητικά», δήλωσε ο βουλευτής. «Η δυσκολία θα είναι στην αντιμετώπιση των χρημάτων με εθνικό πρόγραμμα», κατέληξε.