Ελλάδα

«Μάχη» για την υγειονομική θωράκιση των νησιών

29.05.2020 | 13:34 Eνσωμάτωση

Να υποδεχτούν τους τουρίστες προετοιμάζονται στα νησιά, ενισχύοντας παράλληλα τις δομές υγείας. Υπουργείο και τοπικές αρχές δρομολογούν ήδη προσλήψεις ειδικευμένου προσωπικού, ενώ ενισχύουν τις υποδομές νοσοκομείων και κέντρων υγείας.

Η υγειονομική θωράκιση των νησιών είναι το μεγάλο στοίχημα λίγο πριν ανοίξουν τα σύνορα για τους τουρίστες. Στην κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές καταγράφει ελλείψεις στα νησιά και επιπλέον στέλνει 20 νέους αναλυτές test, δημιουργεί 600 κλίνες covid στα νησιά και μειώνει το χρόνο μεταφοράς ασθενών σε κοντινούς προορισμούς.

Στην ενίσχυση του νοσοκομείου που διαθέτει, με προσλήψεις προσωπικού, προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού έχει επενδύσει η Νάξος. Παράλληλα, το νησί με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προμηθεύεται μοριακό αναλυτή για τη διενέργεια τεστ.

Έτοιμη σε όλα τα επίπεδα να υποδεχτεί τους τουρίστες δηλώνει και η Κως, η οποία από αύριο θα διαθέτει μοριακό αναλυτή για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ μέσα σε 70 λεπτά.

Η Μύκονος που έχει εμπειρία από δύο κρούσματα κορωνοϊού, διαθέτει τρεις θαλάμους απομόνωσης στο Κέντρο Υγείας, ενώ μέσα στο επόμενο δεκαήμερο προμηθεύεται διαγνωστικά τεστ και μοριακό αναλυτή.

Με δύο θαλάμους αρνητικής πίεσης, δύο κάψουλες διακομιδής, σύγχρονο λαρυγγοσκόπιο και δύο νέους μοριακούς αναλυτές, θα υποδεχτεί τους θερινούς επισκέπτες η Πάρος.

Ιδιώτες που αγαπούν το νησί, όπως ο Τομ Χανκς και η σύζυγός του, συνεισέφεραν οικονομικά στην υγειονομική θωράκιση του νησιού.

Ανάλογα με την προσβασιμότητα σε δομές υγείας, αλλά και σε δομές ελέγχου για κορωνοϊό, τα νησιά ταξινομούνται σε τρεις ζώνες επικινδυνότητας.

Μικρά και απομονωμένα νησιά, όπως η Σίκινος, θεωρούνται υψηλού κινδύνου σε περίπτωση μαζικών κρουσμάτων. Ωστόσο, πλωτά κλιμάκια του ΕΟΔΥ βρίσκονται στο πλευρό τους διεξάγοντας δειγματοληπτικούς ελέγχους όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θεωρούν δεδομένο ότι με το άνοιγμα των συνόρων θα καταγραφούν κρούσματα. Ευελπιστούν, πάντως, ότι τα περιστατικά θα είναι μεμονωμένα και συνεπώς ότι θα είναι ελεγχόμενη η μετάδοση.