Πολιτική

Κύρτσος – Ανδρουλάκης στο MEGA: Πώς πρέπει να αξιοποιηθεί το πακέτο των 35 δισ.

29.05.2020 | 09:56 Eνσωμάτωση

Την εξέλιξη με τα 32 δισ. ευρώ που αναμένεται να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης σχολίασαν στην εκπομπή «MEGA Mag» ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κύρτσος και ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης. 

Ο κ. Κύρτσος, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της ΕΕ, την χαρακτήρισε «πολύ σημαντική», προσέθεσε πάντως πως ήρθε όταν πλέον η Ευρώπη «είχε φθάσει στο χείλος της αβύσσου».

Σχετικά με το πότε θα αρχίσουν να εισρέουν στη χώρα τα χρηματικά ποσά, τόνισε ότι «αν όλα πάνε καλά, τα πρώτα χρήματα θα έρθουν αρχές του 2021. Θα υπάρξουν βέβαια κάποιες "γέφυρες" χρηματοδότησης, αλλά τα "σοβαρά" λεφτά θα έρθουν μετά τα μέσα του 2021».

Σημαντικό είναι συνεπώς να δούμε τι θα γίνει τους επόμενους 12 μήνες, σημείωσε ο κ. Κύρτσος.

Κομβικό είναι είπε, να ενισχυθούν όχι μόνο οι εταιρείες, αλλά η ανάκαμψη να περάσει στην καθημερινότητα του πολίτη.

«Θα υπάρξουν κοινωνικές, πολιτικές και κομματικές πιέσεις»

Για την ρήση του Κ. Μητσοτάκη «Δεν πρέπει να σκορπίσουμε τα χρήματα από την Ευρώπη στους τέσσερις ανέμους», ο κ. Κύρτσος σχολίασε: Είναι σωστή η θέση Μητσοτάκη, αλλά βέβαια πρέπει να εφαρμοστεί σωστά. Θα υπάρξουν πολλές κοινωνικές, πολιτικές και κομματικές πιέσεις για τον διαμοιρασμό των χρημάτων.  

Ο κ. Ανδρουλάκης αφού διευκρίνισε ότι προς το παρόν έχουμε να κάνουμε με πρόταση και όχι απόφαση, τόνισε ότι τα νέα είναι θετικά για την Ελλάδα.

Για το ενδιάμεσο διάστημα – μέχρι δηλαδή να αρχίσουν να εισρέουν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης – μπορoύν να αξιοποιηθούν το πρόγραμμα «Sure» και πόροι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και τον ESM, σημείωσε.

Σχετικά με τον τουρισμό, τόνισε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η καλή εικόνα της χώρας που έχει στον κορωνοϊό και παράλληλα να στηριχθεί ο εσωτερικός τουρισμός.

«Απόλυτος οπορτουνισμός» εκ μέρους του πρωθυπουργού θα ήταν το σενάριο να πήγαινε η χώρα σε πρόωρες εκλογές, υπογράμμισε τέλος ο κ. Ανδρουλάκης.