Κόσμος

Κορυφώνεται η κόντρα Τραμπ – social media

29.05.2020 | 13:42 Eνσωμάτωση

Tο άλλοτε αγαπημένο του μέσο επικοινωνίας έγινε ο νέος θανάσιμος εχθρός του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε πράξη την απειλή του και υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα, με το οποίο ζητά από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να αφαιρέσουν τη νομική προστασία που έχουν το Twitter, το Facebook και η Google και τις απαλλάσσει από την ευθύνη για όσα δημοσιεύονται στις πλατφόρμες. 

«Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε την ελευθερία της έκφρασης από έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους που έχει αντιμετωπίσει στην ιστορία της Αμερικής» ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ και οι συνεργάτες του κατηγορούν συχνά το Twitter και το Facebook για προκατάληψη έναντι των Ρεπουμπλικανών. Την οργή του όμως προκάλεσε η κίνηση του Twitter να επισημάνει ως «παραπλανητικές» δύο αναρτήσεις του και να παρακινήσει τους χρήστες να ελέγξουν την εγκυρότητα των ισχυρισμών του.

«Όταν συμβαίνει αυτό, το Twitter παύει να είναι ουδέτερη δημόσια πλατφόρμα και γίνεται συντάκτης με άποψη» υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος και έδωσε εντολή στον γενικό εισαγγελέα να συντάξει σχέδιο νόμου το οποίο θα εισαχθεί για ψήφιση στο Κογκρέσο. 

Νομικοί λένε ότι οι πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος είναι ελάχιστες. «Πραγματικά δεν να έχει κάποια ιδιαίτερη βαρύτητα στο δικαστήριο» τόνισε η Κέιτ Κλόνικ, επίκουρη καθηγήτρια Δικαίου. 

Την ίδια ώρα το Twitter επεσήμανε ως παραπλανητικές και δυο δημοσιεύσεις ενός εκ των εκπροσώπων του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών στις οποίες υπονοούσε ότι ο κορωνοϊός μεταφέρθηκε στην Κίνα από Αμερικανούς στρατιώτες.