Οικονομία

Απώλειες της τάξεως του 20% για εργαζόμενους – Μισός μισθός και κρατική επιδότηση

29.05.2020 | 17:40 Eνσωμάτωση

Αλλαγές και αγωνία έχουν επιφέρει στην αγορά εργασίας ο κορωνοϊός και τα νέα μέτρα, μετά και το σημερινό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, στο πρόγραμμα Συν-Εργασία μπορούν να μπουν όσες επιχειρήσεις έχουν πτώση τζίρου 20%, πλην σούπερ μάρκετ και φαρμακείων.

Ο εργαζόμενος δουλεύει τις μισές μέρες, ή τις μισές ώρες την ημέρα, και θα παίρνει τον μισό μισθό, καθώς και μια κρατική επιδότηση 60% από το κράτος επί της απώλειας. Αν κάποιος έπαιρνε 1000 ευρώ, με τα νέα μέτρα θα πάρει 800.

Την ίδια ώρα, Υπάρχει ένα πλαφόν προς τα κάτω σε ό,τι αφορά στο μισθό που είναι τα 650 ευρώ και οι ασφαλιστικές εισφορές καλύπτονται στο 100% από τον εργοδότη.

Παράλληλα, αποφασίστηκε περαιτέρω ενίσχυση στις αερομεταφορές, καθώς υπάρχει κρατική επιδότηση επί των ασφαλιστικών εισφορών έως 50% και μπορούν οι εταιρίες να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα μέχρι 31/12.

Σε ό,τι αφορά στους εποχικά εργαζόμενους, όσοι έχουν επαναπροσληφθεί μπορεί ο εργοδότης να τους βάλει σε αναστολή και θα πρέπει να ζήσουν με τα 534 ευρώ. Όσοι δεν επαναπροσληφθούν θα πάρουν ταμείο ανεργίας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στα ενοίκια, για τους ιδιοκτήτες δεν θα φορολογούνται τα μισθώματα που χάθηκαν. Δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης για αυτά τα μισθώματα. Παράλληλα θα υπάρχει 20% έκπτωση επί των μισθωμάτων που εισπράχθηκαν.