Οικονομία

Ανεργία ρεκόρ φέρνει ο κορωνοϊός

29.05.2020 | 17:36 Eνσωμάτωση

Μια εικόνα χίλιες λέξεις. Το άδειο μαγαζί του Μάκη Πλέγα σε ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της Πάτρας πέρυσι δεν προλάβαινε να εξυπηρετεί πελάτες. Χρειαζόταν 22 εργαζόμενους και πάλι δεν του έφταναν.

Η εστίαση και ο τουρισμός είναι οι πρωταθλητές στην κρίση του κορωνοίου. Και αν δεν γίνει κάποιο θαύμα το καλοκαίρι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι σίγουρο πως θα βρεθούν στην θέση του Ηλία Κολίοπουλου. Μετά από 35 χρόνια εργασίας στον τουρισμό είναι τώρα σε αναστολή.

Το βοήθημα των 534 ευρώ όπως θα πει δεν φτάνει ούτε για τις βασικές ανάγκες του σπιτιού του και έτσι κι ο ίδιος έχει προχωρήσει σε αναστολή πληρωμών όποιων λογαριασμών μπορεί να καθυστερήσει έστω και για λίγο.

Τα καταστήματα ένδυσης βιώνουν την κρίση στο ταμείο τους. Και φυσικά δεν σκέφτονται καν να προσλάβουν υπαλλήλους.

Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι καλούνται να προσγειωθούν σε μια νέα εργασιακή πραγματικότητα… μείωση ωρών εργασίας, μισός μισθός και στο βάθος απολύσεις.

Σύμφωνα με τη τροπολογία του υπουργείου εργασίας όσοι πλέον εργάζονται εκ περιτροπής. θα παίρνουν το μισό μισθό από εργοδότη ενώ το κράτος θα καλύπτει το 60% των απωλειών του μισθού.

 
Οι ασφαλιστικές εισφορές θα καλύπτονται 100% από τον εργοδότη

Όσο για τους εποχικά εργαζόμενους που επαναπροσληφθούν σε ξενοδοχεία οι εργοδότες θα έχουν το δικαίωμα να τους κρατήσουν σε αναστολή έως 30/9 και να παίρνουν το έκτακτο επίδομα των 534 €

Ενώ όσοι δεν επαναπροσληφθούν θα πρέπει να συνεχίσουν να ζουν με το επίδομα ανεργίας των 400€.