Οικονομία

Τι θα γίνει με την επιδότηση εργασίας, τις αναστολές συμβάσεων και τις απολύσεις

28.05.2020 | 07:31 Eνσωμάτωση

Στη Βουλή κατατέθηκε, το βράδυ της Τετάρτης (27/5), η τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών με τα μέτρα του νέου πακέτου στήριξης της οικονομίας που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Η τελική λίστα προϊόντων και υπηρεσιών με μείωση του ΦΠΑ από 24 στο 13% από την 1η Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου, περιλαμβάνει τον καφέ, το τσάι, τα αναψυκτικά, τα ροφήματα και τους χυμούς, όπως επίσης τα ισοτονικά ποτά και τα μεταλλικά νερά. Στο 24% παραμένουν τα αλκοολούχα ποτά.

Από το 24 στο 13% πέφτει ο ΦΠΑ και στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, καθώς και στο τρένο, μετρό και τραμ, στα αστικά και υπεραστικά λεωφορεία και στα εισιτήρια κινηματογράφου.

Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων, την κάλυψη του ενός τρίτου των απωλειών που έχασαν και συνεχίζουν να χάνουν από τη μείωση των ενοικίων κατά 40% προβλέπει η διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα στη διάταξη αναφέρεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα κατά τουλάχιστον 40%, έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με ποσοστό 20% επί του 60% μισθώματος (σ.σ. δηλαδή το ένα τρίτο) των μηνών αυτών, με καταληκτική ημερομηνία καταβολής προς την εφορία από 31/7/2020 και μετά.

Για τα θέματα αυτά μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA» η εργατολόγος, Ασπασία Παπαθανασοπούλου.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, υποστήριξε, το θέμα της εκ περιτροπής εργασίας φαίνεται ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο για την αντιμετώπιση των αναγκών των εργοδοτών, ενώ γίνονται και παρατάσεις αναστολών.

Στην περίπτωση της εκ περιτροπής θα καλύπτεται το 60% των αποδοχών που χάνει ο εργαζόμενος και οι ασφαλιστικές εισφορές σε όλο το ποσό του ονομαστικού μισθού.

«Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δούμε τις τελικές αποφάσεις που θα τις δούμε νομοθετημένες και θα ορίζουν συγκεκριμένα πράγματα», δήλωσε.

«Οδηγούμαστε σε καταστάσεις μείωσης αποδοχών, αλλά και σε απολύσεις. Στις υποχρεώσεις των εργοδοτών περιλαμβάνεται και η καταβολή ολόκληρου του δώρου Πάσχα», πρόσθεσε η κυρία Παπαθανασοπούλου.