Κόσμος

Συνεχίζονται τα επεισόδια στη Μινεάπολη – Οργή για το θάνατο Αφροαμερικανού από αστυνομικούς

28.05.2020 | 13:34 Eνσωμάτωση

Δεύτερη νύχτα ταραχών στη Μινεάπολη μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζόρτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς. Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, ενώ υπήρξαν και λεηλασίες εμπορικών καταστημάτων. Την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του αστυνομικού που πίεζε με το γόνατό του τον λαιμό του Φλόιντ ζήτησε ο δήμαρχος της πόλης, Τζέικομπ Φρέι.

Η ένταση αυξάνεται στη Μινεάπολη και πυρκαγιές ξεσπούν σε διάφορα σημεία της πόλης.

Ο βάναυσος τρόπος με τον οποίο πέθανε ο Αφροαμερικανός Τζόρτζ Φλόιντ κάτω από το γόνατο του λευκού αστυνομικού πυροδότησε εξέγερση των κατοίκων της Μινεάπολης κατά της αστυνομικής βίας και των φυλετικών διακρίσεων.

Εν τω μεταξύ νέο βίντεο που βγήκε στη δημοσιότητα από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS καταρρίπτει τον ισχυρισμό της αστυνομίας ότι ο Φλόιντ, που είχε συλληφθεί για πλαστογραφία, πρόβαλε αντίσταση κατά των αστυνομικών. Όπως διακρίνεται στα πλάνα κατά τη μεταφορά του στο περιπολικό ήταν περικυκλωμένος από 4 αστυνομικούς και φορούσε ήδη χειροπέδες.

Ο δήμαρχος της πόλης Τζέικομπ Φρέι πήρε σαφή θέση ζητώντας τη σύλληψη του αστυνομικού που για αρκετά λεπτά πίεζε με το γόνατο τον λαιμό του Φλόιντ.

«Δεν μιλάμε για λανθασμένη απόφαση του ενός δευτερολέπτου. Είναι περίπου 300 δευτερόλεπτα σε αυτά τα 5 λεπτά, σε κάθε ένα από τα οποία ο αστυνομικός θα μπορούσε να κάνει πίσω. Δευτερόλεπτο κατά το οποίο θα μπορούσε να απομακρύνει το γόνατό του από τον λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ».

Οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις πάντως με την αστυνομία συνεχίζονται, ακούγονται σποραδικοί πυροβολισμοί ενώ σημειώθηκαν και λεηλασίες εμπορικών καταστημάτων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω Τwitter ανέφερε ότι ζήτησε την επίσπευση των ερευνών για το τραγικό περιστατικό προσθέτοντας ότι εκτιμά το έργο των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Φλόιντ.