Οικονομία

Πακέτο στήριξης 115 εκατ. για αερομεταφορείς ανακοίνωσε η κυβέρνηση

28.05.2020 | 20:27 Eνσωμάτωση

Πακέτο στήριξης των αερομεταφορών ύψους 115 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κρίσης στον κλάδο. Τα μέτρα αφορούν 306 εταιρίες και 11.000 εργαζόμενους και ορισμένα από αυτά εκτείνονται έως το τέλος του 2020.

Στα 115 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το πακέτο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προκειμένου να κρατήσει όρθιο τον κλάδο των αερομεταφορών.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι:

Ειδικός συντελεστής φόρου στο 15% για πιλότους- πλήρωμα καμπίνας και τεχνικούς αεροσκαφών

Μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές από το 24 στο 13% έως τις 31 Οκτωβρίου

Επιδότηση του συνόλου του ασφαλιστικών εισφορών για το χρόνο μη απασχόλησης.

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της χώρας η Aegean βρήκε θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό της αναφορικά με το ύψος της στήριξης και ζήτησε τα μέτρα να επεκταθούν έως το 2021.

«Τα μέτρα για τον κλάδο είναι θετικά αλλά τα μεγέθη είναι πολύ μικρά σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ. Πρέπει να συνεχιστούν και να εξελιχθούν. Είναι αναγκαίο να επεκταθεί η ισχύς τους έως την αρχή της τουριστικής περιόδου του 2021»

Η κυβερνητική απόφαση προβλέπει επίσης:

Έκπτωση 40% στα ενοίκια επιχειρήσεων και εργαζομένων σε αναστολή έως τον Αύγουστο

Αποζημίωση πτήσεων Απριλίου-Μαΐου με 20 ευρώ ανά προσφερόμενη θέση

Η κυβέρνηση πάντως εμφανίζεται να ποντάρει στο τουριστικό ρεύμα και απευθυνόμενη προς τις εταιρείες του κλάδου σημειώνει πως τα προηγούμενα έτη είχαν υψηλές εισπράξεις και ως εκ τούτου δεν χρειάζονται υπέρογκα ποσά για τη στήριξή τους.