Υγεία

Κούρσα ταχύτητας για 124 εμβόλια

28.05.2020 | 18:03 Eνσωμάτωση

Τα 124 υποψήφια εμβόλια για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19 έφθασε ο -ολοένα πιο μακρύς- κατάλογος, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)

Από αυτά, τα δέκα εμβόλια προηγούνται, καθώς έχουν πλέον εισέλθει στο στάδιο της κλινικής αξιολόγησης σε ανθρώπους, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται ακόμη στο προκλινικό στάδιο, δηλαδή σε επίπεδο μελέτης στο εργαστήριο και σε πειραματόζωα.

Τα μισά (πέντε) από τα εμβόλια που ήδη βρίσκονται στο κλινικό στάδιο είναι κινεζικά, τα τρία αμερικανικά, το ένα βρετανικό (της Οξφόρδης) και ένα είναι διεθνής συνεργασία.

Η ανάπτυξη των 124 εμβολίων γίνεται με οκτώ διαφορετικές τεχνολογίες ή φαρμακευτικές πλατφόρμες (RNA, DNA, αδρανοποιημένος ιός κ.ά.).

H μεγάλη αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Novavax με έδρα το Μέριλαντ, έκανε την πρώτη κλινική δοκιμή εμβολίου σε άνθρωπο.

Στην έρευνα συμμετέχουν 130 εθελοντές ηλικίας από 18 έως 59 ετών σε δύο περιοχές της Αυστραλίας. Τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών, που ξεκίνησαν την Τρίτη στη Μελβούρνη, του θα γίνουν γνωστά τον Ιούλιο