Ελλάδα

Η θωράκιση του Έβρου και ο νέος «Μάρτιος»

28.05.2020 | 10:49 Eνσωμάτωση

Στο επίκεντρο των ελληνοτουρκικών σχέσεων τίθεται εκ νέου η περιοχή του Έβρου, μετά τα γεγονότα του περασμένου Μάρτιου. 

Οι προστριβές των τελευταίων ημερών μεταξύ των δύο χωρών και οι ανταλλαγές σκληρών ανακοινώσεων για όσα έγιναν στο νότιο Έβρο, δημιουργούν ένα εκρητικό κοκτέιλ ενόψει καλοκαιριού.

Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την πρόσφατη δήλωση του τούρκου ΥΠΕΞ, ότι μετά την πανδημία, πρόσφυγες και μετανάστες θα επιχειρήσουν ξανά να περάσουν στην Ελλάδα και από εκεί στην «καρδιά» της Ευρώπης, η Αθήνα προετοιμάζεται για έναν νέο «Μάρτιο» με πίεση στα σύνορά της.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ανακοίνωσε την περεταίρω «θωράκιση» του Έβρου, με την αποστολή 400 αστυνομικών στην περιοχή.

Όμως, έτοιμοι, παρουσιάζονται και οι κάτοικοι, να αντιμετωπίσουν, καταστάσεις που θα θυμίζουν τον Μάρτιο.

Αυτό, εξέφρασε, ο Κοινοτάρχης των Φερών Έβρου, Σάκης Πεμούσης, μιλώντας στο «MEGA Mag».

«Μετά τα γεγονότα τον Μάρτιο, Στρατός και Αστυνομία απλώθηκαν σε όλον τον Έβρο. Δεν περνάει κουνούπι» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Κοινοτάρχης, αναφέρθηκε στη σημασία ανέγερσης των τμημάτων του φράχτη που εκκρεμούν, καθώς, σε πολλά σημεία, όπως είπε, είναι εφικτό να περνάνε πεζοί στην ελληνική επικράτεια οι μετανάστες.

Σχετικά με τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας στο νότιο Έβρο, ο κ. Πεμούσης υπογράμμισε, ότι το σκηνικό δεν εκτιλύχθηκε στη θέση Μελισσοκομείο όπως αρχικά ειπώθηκε.

«Υπήρχε ένα συνεργείο που έκανε αποψίλωση φυτών για να αναγερθεί στο σημείο ο φράχτης. Οι δικοί μας μπήκαν σε ένα κομμάτι τουρκικό. Πρόκειται για έναν βάλτος 10-15 μέτρων. Ο άνθρωπος που καθάριζε δεν ήξερα ότι το σημείο είναι τουρκικό έδαφος» σημείωσε.