Ελλάδα

Φίλης στο MEGA: Αναμένουμε επιθετική κίνηση από την Τουρκία το καλοκαίρι

28.05.2020 | 19:03 Eνσωμάτωση

Αμείωτες συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις σε Έβρο και Αιγαίο, την ώρα που διάφορα σενάρια δείχνουν «σύννεφα» πάνω από το παλάτι του Ερντογάν και ασταθή οικονομία.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Φίλη, διδάκτωρ γεωπολιτικής πανεπιστημίου Αθηνών, η κλιμάκωση της προκλητικότητας της Τουρκίας ήταν αναμενόμενη.

«Θα πρέπει να περιμένουμε κλιμάκωση της έντασης στον Έβρο και μια πίεση στα νησιά. Θεωρώ ότι η ισορροπία δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο θα παιχτεί στα νερά της ανατολικής Μεσογείου και κυρίως στο τρίγωνο Κύπρου – Ρόδου – Κρήτης».

Ο κ. Φίλης σημείωσε πως τα τεκταινόμενα στη Λιβύη θα παίξουν και αυτά σημαντικό ρόλο, ενώ αναμένεται και επιθετική κίνηση από πλευράς Τουρκίας το καλοκαίρι.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι θα υπάρξει ζήτημα με έξοδο ερευνητικών σκαφών της Τουρκίας σε περιοχές που υποτίθεται ότι υπάρχει το τουρκολιβυκό μνημόνιο».

Οι επιθετικές κινήσεις του Ερντογάν, έχουν ως στόχο, μεταξύ άλλων, και τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης της χώρας από τα προβλήματα που ταλανίζουν το εσωτερικό της.

«Το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αναμένουμε μια κάθετη κλιμάκωση των προκλήσεων».