Πολιτική

Εκνευρισμός στην Άγκυρα για τον φράχτη στον Έβρο – Αυστηρή απάντηση από Αθήνα

28.05.2020 | 13:54 Eνσωμάτωση

Ισχυρό εκνευρισμό στην τουρκική ηγεσία προκάλεσε η διακήρυξη από την πλευρά της Ελλάδας ότι προχωρά άμεσα στην επέκταση του φράχτη στον Έβρο, αλλά και στην επαναφορά από αύριο στην ελληνοτουρκική μεθόριο 400 αστυνομικών για την θωράκιση της περιοχής.

Ο εκνευρισμός τους εκφράστηκε δια του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας που με ανακοίνωσή του πριν από λίγες ώρες κατηγόρησε την Αθήνα ότι δεν σέβεται τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών. Υπήρξε αμερικανική παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας. «Τα ελληνικά σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν», δήλωσε στο MEGA ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ.

Την οργή της Τουρκίας έχει η προκαλέσει η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανέγερση του φράχτη με αποτέλεσμα η Άγκυρα μέσω του Χαμί Ακσόι να εγκαλεί το ελληνικό κράτος για… βαρβαρότητα.

Στο πιο σκληρό ύφος έγινε η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ακόμα και τις μέρες που η Άγκυρα κατηγορούσε την Ελλάδα ότι πυροβόλησε μετανάστες στα σύνορα. Είναι έκδηλος ο εκνευρισμός της Άγκυρας και της τουρκικής διπλωματίας και φαίνεται ότι ο φράχτης ενοχλεί αφάνταστα.

Εν τω μεταξύ, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τον τελευταίο χρόνο κρατούν πολύ χαμηλούς τόνους. Ιδιαίτερα στο θέμα του Έβρου τα δημοσιεύματα είναι ελάχιστα. Η ανακοίνωση του Ακσόι μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί σε κανένα μέσο.

Η Αθήνα δείχνει την αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί τα σύνορά της απέναντι σε νέο κύμα μεταναστών με την αποστολή επιπλέον αστυνομικών δυνάμεων στον Έβρο.

Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα επαναβεβαίωσε πως για την Ουάσιγκτον η ελληνική κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη.

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι ισχύει η δήλωσή του για ισοπέδωση βραχονησίδας σε περίπτωση που αυτή καταληφθεί από τουρκικές δυνάμεις, καθώς έτσι θα επιδειχθεί η ελληνική αποφασιστικότητα.

Ο Αντιστράτηγος Ιωάννης Μπαλτζώης επεσήμανε μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» πως η κινητικότητα της Τουρκίας στον Έβρο ίσως έχει να κάνει με την βούληση της Άγκυρας να αλλάξει την Συνθήκη της Λοζάνης.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα ετοιμάζεται για ένα θερμό καλοκαίρι και με αφορμή τις δηλώσεις Ακάρ περί ελληνικής προκλητικότητας στο Αιγαίο εξετάζονται όλα τα σενάρια μεταξύ των οποίων και εκείνο της προβοκάτσιας.

Άμεση και αυστηρή ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Το ελληνικό ΥΠΕΞ υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ότι η Τουρκία δε δικαιούται να παραδίδει μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Αυτοί που καταδικάστηκαν από τη διεθνή κοινότητα για εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου χάριν εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων, προφανώς δεν δικαιούνται να παραδίδουν μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία επισημαίνεται ότι «τα πρώτα δειλά βήματα ελληνο-τουρκικού διαλόγου που είχαν μόλις ξεκινήσει δεν εμπόδισαν την Τουρκία να εκδηλώσει τον πρωτοφανή κυνισμό της και να πυροδοτήσει νέα ευρω-τουρκική ένταση».

Και καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ: «Η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στο διάλογο, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να συμπράξει στη νομιμοποίηση της επίμονης τουρκικής παραβατικότητας».

Παράλληλα, εντείνονται οι διεργασίες για την ολοκλήρωση των εργασιών για την ολοκλήρωση του φράχτη. Στην παρούσα φάση φράχτης υπαρχει μονο στις καστανιες, ωστόσο σύντομα θα επεκταθεί με συνολικό μήκος 40 χιλιόμετρα. Από την πλευρά του στρτού γίνονται οχυρωματικά έργα, καθώς το έργο το έχει αναλάβει ανάδοχος υπό την αιγίδα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.