Κόσμος

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: 1 στους 6 νέους κάτω των 29 ετών δεν έχει δουλειά λόγω πανδημίας

28.05.2020 | 20:14 Eνσωμάτωση

Καλπάζουν σε όλο τον κόσμο ανεργία και μερική απασχόληση, ανατρέποντας ριζικά το τοπίο των εργασιακών σχέσεων. Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, ο ένας στους έξι νέους, που εργάζονταν πριν την πανδημία, δεν εργάζεται πλέον, ενώ ραγδαία είναι η μείωση και των ωρών εργασίας.

Νέοι άνθρωποι σχηματίζουν ουρές μπροστά στα γραφεία εύρεσης εργασίας στη Γαλλία, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Χιλή.

Ανήκουν στη λεγόμενη «γενιά της καραντίνας», την ηλικιακή ομάδα που δέχεται το πιο βαρύ χτύπημα της οικονομικής κρίσης την οποία προκάλεσε η πανδημία.

Η γενιά της καραντίνας κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μια ακόμη χαμένη γενιά με τους νέους να μην μπορούν να βρουν όχι μόνο κάποια συγκεκριμένη, αλλά καμία απολύτως εργασία, όσα βιογραφικά και αν καταθέτουν.

Η κατάσταση δυσκολεύει και για τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Όπως για εκατοντάδες εργαζόμενους της Nissan στη Βαρκελώνη που διαμαρτύρονται για την απόφαση της εταιρείας να κλείσει τη μονάδα τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας οι απώλειες θέσεων εργασίας μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2020 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 135 εκατομμύρια.