Ελλάδα

Αβεβαιότητα και φόβος για την επόμενη ημέρα στα εργασιακά

28.05.2020 | 20:07 Eνσωμάτωση

Εφιαλτικές είναι οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών για το βάθος της κρίσης, ενώ δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για το μέλλον της απασχόλησης στη χώρα μας. Η γενιά της καραντίνας κινδυνεύει να εξελιχθεί σε άλλη μία χαμένη γενιά, με την ανεργία και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις να ωθούν τους νέους ανθρώπους στο περιθώριο.Στο βίντεο που ακολουθεί, φοιτητές, πτυχιούχοι και νέοι εργαζόμενοι εκφράζουν τις αγωνίες τους...

Πολλοί είναι οι νέοι και οι φοιτητές που ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσουν να βρουν δουλειά λόγω της κρίσης και θα μείνουν με το πτυχίο στο χέρι.

«Ασχολούμαι με την φυσικοθεραπεία κάνω πρακτική τώρα για να πάρω το πτυχίο, αλλά λόγω της πανδημίας δεν ξέρω πως θα γίνει. Αύριο μεθαύριο που θα πάρω κι εγώ το πτυχίο μου φοβάμαι ότι δεν θα μπορώ να βρω εύκολα δουλειά, γιατί δεν θα μπορούν και οι εργοδότες να με πληρώσουν, να με κρατήσουν γιατί ήδη έχουν διώξει πολλούς», δηλώνει φοιτητής φυσικοθεραπείας.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι η πανδημία θα φέρει ένα νέο κύμα ανέργων.

Ο Στέλιος Παναγόπουλος εργάζεται σε εταιρεία Catering, η σύμβαση του έχει τεθεί σε αναστολή εδώ και 2,5 μήνες, ακόμα δεν γνωρίζει πότε θα καταφέρει να επιστρέψει στην εργασία του.

«Δουλεύω μπαρίστας σε μία μεγάλη εταιρεία catering από τις 15 Μαρτίου και μετά είμαστε σε αναστολή. Με τα 533 που δίνει το κράτος δεν φτάνουν για τίποτα, απλά συντηρούμαστε όσο μπορούμε. Πέρα από αυτό είμαστε μια γενιά μέσα στην αβεβαιότητα, η γενιά της καραντίνας, δεν ξέρουμε θα πάμε για δουλειά, αν θα είμαστε εκ περιτροπής, αν θα έχουμε βασικά το μισθό που είχαμε και πριν, πόσο θα είμαστε στη δουλειά»

Και ο Ρωμανός Κουμνιώτης εργάζεται στον κλάδο του τουρισμού που δέχεται ισχυρό πλήγμα, όπως μας λέει ο ίδιος αγωνιά για την επόμενη ημέρα.

 «Δουλεύω τα τελευταία 3 χρόνια σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και το μέλλον μας τώρα είναι αβέβαιο λόγω του ιού, ζούμε με τα 534 και θα δείξει πως θα πάει περιμένουμε!

Πάντως αύριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθεσεις για την εκ περιτροπής εργασία και την επιδότηση των απωλειών που θα έχουν στους μισθούς τους οι εργαζόμενοι.