Κόσμος

Συνδυασμός δανείων και επιδοτήσεων η πρόταση της Κομισιόν

27.05.2020 | 13:48 Eνσωμάτωση

Η  Κομισιόν θα παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα  την πρότασή της για το Ταμείο Ανάκαμψης από την κρίση του κορωνοϊού σύμφωνα με το οποίο θα δοθούν στα κράτη επιδοτήσεις αλλά και δάνεια. 

Ειδικότερα, η Κομισιόν θα δανειστεί από τις αγορές χρήματα 750 δις: 500 δισ. θα δοθούν στα κράτη με τη μορφή επιδοτήσεων αλλά και 250 δις δάνεια. 

Μεγάλη έμφαση στις επιδοτήσεις θα δοθεί στην περιφερειακή πολιτική, τα προγράμματα ΕΣΠΑ δηλαδή, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και στις υπηρεσίες υγείας, νοσοκομεία.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, τα κράτη μέλη θα πρέπει να καταρτίσουν το δικό τους σχέδιο ανάπτυξης βασισμένο στους γενικούς στόχους της Κομισιόν: πχ επενδύσεις σε πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη κλπ. Αλλά και στις συστάσεις της Κομισιόν προς τα κράτη μέλη που κάνει ανά 6μηνο: αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα κράτη προκειμένου να πάρουν λεφτά θα πρέπει να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις που ζητά η Κομισιόν.

Αυτό μπορεί να σημαίνει δημοσιονομικά μέτρα, εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα και του δικαστικού συστήματος μέχρι καταπολέμηση της διαφθοράς και ιδιωτικοποιήσεις.