Οικονομία

Στηρίζει την πρόταση της Κομισιόν η Γερμανία – Σκληρές διαπραγματεύσεις στον Βορρά

27.05.2020 | 20:00 Eνσωμάτωση

Κρίσιμες για το μέλλον και τις άμυνες των ευρωπαϊκών οικονομιών είναι οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο στήριξης, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

To πρόγραμμα «Next Generation» για την στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας που πλήττεται από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όπως αποκάλυψε η πρόεδρός της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόκειται για ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας εξαιρετικού χαρακτήρα προς τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση.

Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η πρότασή τους είναι συμβιβαστική και γεφυρώνει το χάσμα βορρά και νότου. Η πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ είναι ικανοποιημένη με την πρόταση της Κομισιόν, εκτός από τους τέσσερις υποστηρικτές της λιτότητας, την Ολλανδία, τη Σουηδία, την Αυστρία και τη Δανία.

Οι χώρες αυτές θεωρούν πως δε θα πρέπει να υπάρχουν επιδοτήσεις αλλά μόνο δάνεια, τα οποία θα συνοδεύονται από μεταρρυθμίσεις των κρατών που θα τα λάβουν.

Η συγκατάθεση ωστόσο των τεσσάρων αυτών κρατών είναι απαραίτητη προκειμένου να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί η συμφωνία, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει πριν τον Ιούλιο.

Οι τέσσερις αυτές χώρες βρίσκονται κάτω από μεγάλη πίεση, καθώς η Γερμανία, που ήταν η πρώτη που μιλούσε για δάνεια, άλλαξε την στάση της.